Hvorfor gjøre det enkelt når vi kan gjøre det vanskelig?

 

 

 

Ja, endelig er det en drøm som skal bli virkelighet.

Jeg har i mange år drømt om å jakte krokodille og nå er det sikkert mange som lurer på hvorfor akkurat krokodille. Jeg pleier å si det litt humoristisk at det er det dyret (reptilet) som ligner mest på meg; får det mat og litt sex så er det fornøyd.

 

Så litt tilbake til innledningen av denne historien ”hvorfor gjøre det enkelt når vi kan gjøre det vanskelig?”, med dette mener jeg det våpenvalget jeg tok da jeg skulle jakte krokodille.  Neste spørsmål blir selvsagt hvilket kaliber og våpen jeg bør ta med på en slik jakt? Jeg har i min våpengarderobe en Ruger no-1 i 6 br med Shilen matchgrade, dette er et våpen jeg brukte da jeg drev med benkeskyting. Dette er et våpen som skyter grupper på 12mm  på hundre meter.

Jeg har også en Sauer 202 i cal 6,5x55som er rigget for langholdskyting, dette er også et våpen som går ekstremt godt.

 

 

 

Jeg bestemte meg for at skulle jeg jakte krokodille, så måtte det bli med noe helt annet. Grunnen til at jeg ønsket å bruke et annet våpen var at jeg følte jeg trengte noen nye utfordringer, så da ble det noen søvnløse netter med grubling om hvilke våpen/kaliber som kunne være aktuelt å bruke på en slik jakttur.

 

En dag fikk jeg høre at min gode venn mr Casull (Rune Larsen) hadde bestemt seg for å selge unna mesteparten av sin våpengarderobe. Da var det bare å sette seg i bilen og gi bånn gass for å se over garderoben hans. Der fant jeg en enkeltskuddspistol av type MOA.  Jeg har alltid  hatt en forkjærlighet til enkeltskuddsrifler, usikker på hvorfor, så da var MOA midt i blinken for mitt vedkommende.

 

Valget falt som sagt på en MOA enkeltskuddspistol i cal 7,62x39 fikk også med et løp i cal 308. Så langt er alt bra.

Da var det bare å bestille opp alt som fantes av 308 kuler slik at jeg kunne starte testingen. Jeg valgte å starte med 7,62x39 løpet og det skulle vise seg å by på ekstremt store utfordringer når det gjaldt å få en god nok presisjon. Målet mitt var at det jeg skulle bruke måtte holde 1 tomme på 100 m. Det første som laget tull var at utdrageren ikke fungerte, så da var det bare å bestille deler fra USA .

Da delene kom, var det å ringe Mr Hilstad som alltid står klar med stålspon i trusa og klar til å hjelpe sin gode venn  gjennom snart 30 år. Ikke skjønner jeg at han har holdt ut så lenge J. Han pleier å si at jeg har ADHD usikker på hva han mener med det J.

 

7,62x39

130 gr Horandy interloc

70

38

120

7,62x39

150 gr nosler bal,tip

47

48

47

7,62x39

110 gr sierra

34

27

65

7,62x39

110 gr Hornady Vmax

65

35

50

7,62x39

125 gr nosler

170

160

150

7,62x39

135 gr hpbt sierra

105

105

105

7mm

130 gr sierra ssp

60

60

60

7mm

139 gr Horandy interloc

80

100

50

7mm

140 gr Nosler

50

50

50

308

125 gr nosler bal,tip

19

20

25

308

150 gr interlock

30

?

30

308

110 gr V max hornady

170

180

190

 

Deretter var det bare å dra hjem og begynne å lade og som dere ser av test skjemaet, så gikk dette ekstremt dårlig med 7,62x39 løpet med tanke på at jeg ønsket et snitt på en tomme. Da tester jeg 3x3 for så og ta gjennomsnitte, se over.

Det som forundret meg mest er at jeg vet at dette løpet har skutt ekstremt godt før, dette løpet har vunnet mange metallsiluettstevner (jeg kjenner den tidligere eieren), Etter å ha kommet ut av psykosen, valgte jeg å prøve 308 løpet, det viste seg å bli en suksess. Jeg kunne sikkert ha fått frem bedre presisjon hadde jeg orket å teste mer.

Med all denne ekstra testingen som måtte til, gikk det på bekostning av den generelle skytetreningen jeg burde hatt fokus på. Jeg valgte derfor å avslutte testingen på et gitt tidspunkt for deretter kun å konsentrere meg om den praktiske skytingen.

 

PS: Nå skal det sies at for å få fram det virkelige potensialet, så er det ikke bare løpet som gir oss fasiten. Skytteren har også mye å si for hvordan resultatet blir. Jeg vil ikke skryte på meg noen ekstraordinære evner der. Fant også ut etter noen skudd at den er ekstremt var på hvor hardt man holder i pistolgrepet.

Kan kanskje tilføye at noe av testingen ble utført i minus 26 grader det er ganske spesielt når du merker at pistolen fryser fast inne i hånden din. Kanskje ikke de optimale testforholdene.

 

 

Endelig ferdig med testingen, da var det bare å legge opp treningsmål frem til avreise Afrika. Etter en samtale med PH’n (Professional Hunter) nede i Afrika ble jeg forespeilet at det ville bli avstander på mellom 25m - 100m.

Mitt treningsopplegg gikk ut på at jeg satte opp skiver på 25-50-75-100m,  målet var at det på alle de avstandene ikke måtte være større spredning enn 1" på  de 3 skuddene jeg skjøt på hver avstand.

Det skal sies at det tok opp i mot 1000 skudd før jeg følte at jeg og MOA var blitt gode venner.

 

Avreise til Afrika nærmer seg, kun 38 timer igjen. Jeg rekker jo en tur til på skytebanen før jeg reiser. Dette skal vise seg å øke mitt allerede høye blodtrykk til uante høyder. Etter å ha avfyrt første skudd, så jeg rundt meg og oppdaget at det lå masse trefliser L. Det viste seg at fortreet på MOA hadde sprekt i 3 store deler. Grunnen til at dette skjedde var belastingen av 2 foten som var montert.

 

HVA FA…… gjør jeg nå tenkte jeg, det er kun 38 timer til flyet går. Da gjør jeg som jeg alltid gjør når det oppstår problemer og ringer min aller beste venn i hele verden (mr Calibros). Jeg fortalte at nå var jeg nærmere en psykose enn jeg noensinne har vært. Han fortalte da at for noen år siden hadde han lagd et feste i aluminium som skulle passe til MOA, så det eneste jeg trengte å gjøre var å møte han i byen slik at jeg fikk avlevert pistolen til han,  slik at han fikk montert den nye i feste i løpet av kvelden.

Nok en gang takk mr Hilstad.

 

 

 

Da er vi endelig fremme etter en flytur på ca 13 timer (hater flyturen), men det var hyggelig å se igjen flere av de gamle PH’ene som var der forrige gang.

Neste morgen var det testing av våpen for å se om de hadde tatt skade av den lange flyturen, MOA’n gikk akkurat som den skulle, så da var vi i rute så langt. Da var det bare å psyke seg opp til den store jakten på krokodillen.

 

 

Endelig er den store dagen kommet.

Vi skal endelig ut å jakte krokodille, men først blir det en kjøretur på ca 3 timer sør for Johannesburg. Da vi endelig kom frem ønsket jeg å ta noen test skudd for å være 100% sikker på at pistolen gikk akkurat der jeg ønsket; på 25-50 meter. Alt virket ok. .PS: legg merke til den nye montasjen foran på MOA’n.

 

 

 

Endelig skulle vi gå ut å jakte; jeg gledet meg som bare det for nå skulle jeg ut og finne en krokodille som lå og solte seg på en fin liten sandbanke. Jeg skal bare legge meg ned og plassere trådkorset midt i hodet for deretter å klemme rolig av på avtrekkeren.

Det var i hvert fall slik jeg hadde sett for meg denne jakten, men det skulle vise seg å bli helt annerledes..

Da vi kom ned til elven, tror heller jeg skal si bekken, så var det gress på over 1 meter langs hele bekken, se bilde under.

 

 

 

 

Da jeg så disse forholdene tenkte jeg at dette aldri ville gå bra med tanke på bruk av MOA’n. Skulle det skytes her så måtte det bli bruk av skytestav. Dette var utelukket med tanke på at dette er ikke noe jeg hadde trent på, vi snakker her om en killsone på størrelse med en golfball.

Jeg kjente at sinne og frustrasjon begynte å bygge seg opp i meg, det var ikke dette jeg hadde forestilt meg eller blitt forespeilet.

Etter at vi hadde gått en liten stund så fant vi en krokodille som vi bare så hodet på nede i bekken. Det var jo vanskelig nok å se den om jeg ikke i tillegg skulle prøve å skyte den!!

I mitt hode ble dette mer og mer håpløst, men etter samtale med min gode venn og filmann mr Hilstad ble vi enig om å gå tilbake for å legge en ny plan å snakke med PH’en.

 

Jeg var nå helt på grensen til å bare reise fra den møkka plassen, tror faktisk jeg sa til mr Hilstad at om han hadde lyst til å skyte, så var det bare å gjøre det for jeg hadde nemlig ikke lyst til å skyte stående med MOA’n. Klok av skade vet jeg at det er duket for katastrofe om jeg skulle prøve på noe jeg ikke har trent på.

 

Etter noen dype samtaler i campen oppdaget jeg tilfeldigvis at mr Hilstad hadde casulen sin i hylsteret. Jeg spurte hvor mange skudd han hadde, han svarte 5 stk. Ok sa jeg; da har jeg 3 skudd til å trene med. Er litt usikker på om han trodde at jeg hadde blitt gal.

Grunnen til at jeg valgte å gå for casulen kontra MOA’n er at jeg en gang i tiden var en aktiv revolverskytter. Jeg mente selv at jeg ville lykkes bedre med casulen, da dette grepet og vekten/balansen er bedre å skyte stående med.

 

 

Vi fikk satt opp en pappeske på ca 20m og fikk lånt en skytestav, så da var det bare å starte testskytingen på 3 skudd som satt innenfor 30mm.

Deretter var det bare å traske ut igjen for å se om krokodillen fortsatt lå på samme sted som sist, noe den faktisk, gjorde så da var det bare å rigge seg til med skytestav og casul. Krokodillen lå helt rolig, det var kun hodet som var synlig og jeg klarte å smyge meg inn på ca 15 meter.

Første skudd traff helt perfekt i hodet, tror nesten at jeg fikk sjokk da jeg traff. Det var som en eksplosjon i vannet da den begynte å sprelle før den havnet på ryggen. I kampens hete avfyrte jeg ett skudd til for å være sikker på at den var død. Tror ikke PH’en ble så veldig imponert over de 2 skuddene, da han ikke hadde noe i ørene. Han sliter nok med kronisk tinitus etter å ha vært med Olsenbanden på jakt J

 

 

Sluttord:

Skal du noen gang til Afrika, så kan jeg garantere at det sjelden eller aldri blir som du tror.

Ref: 1700 treningsskudd med MOA’n kontra 3 treningsskudd med casulen.

 

Jan-Tore; etter snart 30 års vennskap er det godt å ha en som kjenner deg godt når det koker i  ”kålen” og ikke minst stiller opp når mine rare ideer skal realiseres. TUSEN TAKK.