Nyati 2008.

(Den første safari fra Norge hvor jakten kun vil foregå med håndvåpen)

 

 

20 Juli 2008:  Det er bare noen få dager til avreise og  reisefeberen begynner og melde seg.

 

I år er det første gang så langt jeg vet at det drar et ”jagdselskab” fra Norge kun bestående av jegere armert med håndvåpen. 5 jegere, 4 forskjellige våpen og 4 forskjellige kalibre.

 

PUMA:  Johnny ”puma” (til høyre) jakter med en 6 tommers Freedomarms i 454 Casull. I år skal han bruke Lymann`s 325gr kule støpt av Clarry Haglund.

Johnny var med i 2006 også og hadde da med både rifle og revolver. I år derimot er det ikke noe kompromiss...

Primært skal Johnny jakte Bøffel i år, men blir det tid til overs har han også med en

357 Herret Contender for lettere vilt.

 

357 Herret med 180ge kule er i en 10 tommer TC Contender en god kombinasjon av levelig rekyl, god presisjon med nok kraft  til hjortedyrene.

Hornady har en 180gr SSP (single shot pistol) kule som er et godt alternativ. Kulen er ikke av ”bonded” typen, men er laget på Interlock serien.

Fra 10” løp er det mulig og oppnå ca 2000fps og det passer kulen godt på mellomviltet, selv om den tenderer til å åpne seg kraftig. Selv har jeg tatt den ned til 1900fps for og få noe mindre ”sopp” og mer penetrasjon. NB og øke hastigheten på en ekspanderende kule er ikke det samme som og få en dypere penetrasjon. I mange tilfeller er det stikk motsatt..

 

ASK: Andremann som skal prøve seg i Afrika og det for første gang er Arild (ASK)

Har ikke et eneste bilde av han ennå for jeg får først treffe han 31 Juli, når han annkommer Gardermoen.. Utover i uken derimot.

Arild skulle vært med Sverre for et par år siden, men ble forhindret i siste liten. I år skal han ikke bare debutere i Afrika, men skal i tillegg jakte Nyati og det med en vår tids ”særeste” revolver.

BFR 45/70. Som navnet tilsier er dette hva Magnum Research kaller the Biggest Finest Revolver og etter å ha hatt den hos meg for å lage en montasje for Doctor Optics rødpunkt sikte må jeg si at det ikke var noe å utsette på kvalitet og tilpassninger. Her testet på 50 meter med en ladning jeg har brukt i min Marlin Guide gun. (425gr Lyman kule foran 45gr Vith 133)

 

CAS...  En dreven Afrika jeger og Bigbore fantast skal også med i år. Rune ”Casull” ”Pistoleros” ”BIGBORE” (kjært barn har mange navn).

Han er i år som før lastet opp med sin 6” Freedomarms 454.Cas men denne må i år spille annenfiolin siden ”Cas” i år primært skal filme.

 Rune har brukt mye tid det siste året på å trene med forskjellige oppsett for og finne noe som fungerer optimalt i Afrika bush. Flaks må han også ha siden han ikke kan greie og dekke 3 mann på Bøffeljakt samtidig. Han må bare ta en sjanse og se. Hvordan resultatet blir får vi se etter 10 August.

 

Her i kjent posiur fra en tidligere jakt i Afrika..

 

 

Bonnie:

Fjerde mann. Eller i dette tilfelle en kvinne stiller i år med med en flunkende ny Freedomarms revolver. I fjor stillte hun i begge klasser, med en Remington 7 rifle i 308 Win og en Freedomarms mod 97 revolver i 357 mag.

357`n var som skapt for og jakte de lette antiloper. Liten rekyl, fantastisk presisjon. I tillegg var den med sitt 5,5 løp og Doctor rødpunkt en fryd og bære i et crossdraw hylster.

Allerede i fjor ble det et savn at det manglet litt ekstra puff for de tyngre dyrene. Ikke det at det ikke var mulig og felle Elan og Oryx med 357`n under perfekte forhold, men som kjent er perfekte forhold mer en lærebok illustrasjon, mer enn en reell jakt situasjon.

Siden Hege var såre fornøyd med mod 97 FA`n var det bare og titte på listen over tilgjengelige kalibre. Rekyl er kun et onde og selv om Hege takler det bedre enn de fleste var det alikevel et viktig aspekt. Valget falt på en ny FA mod 97 i 45 LC. Var først inne på en 44 spl, men etter nærmere ettertanke og med innspill fra flere med god innsikt ble det en 45LC.

 Kontaktet Lars Fullu som er en slags uoffisiell Freedomarms forhandler og så en (vakker) dag var det bare og sette seg i bilen og henter en splitter ny FA til den nette sum av 14500.- (lenge leve lav dollarkurs..)

  Her er mod 97`n i bunn. Øverst en BFR i 45/70gov og en 454 Cas mod 83 Freedomarms i midten.

 

I motsetning til tidligere år med uendelige timer over en skytebenk med utallige forskjellige ladninger gikk jeg i år rett på noe jeg vet har virket godt i Afrika tidligere år. Sverre M (Shadob) har brukt 325 Lyman GC kule med stor suksess i en 454 Casull  i flere år så jeg bare modifiserte en Leupold mod 83 kikkertmontasje så den passet 97 modellen og toppet FA`n med en 4X Leupold kikkert. ”Storebror” (som Hege kalte 45LC`n siden hun allerede hadde en FA i 357 som ble kalt lillebror) ble etter den første tønna med 18gr N110 bak 325gr Lyman kulen døpt om til ”Sinnataggen” og sinna var den!

Kronograferte ladningen  til ca 1200fps. Det i seg selv er er bra, men som påpekt i alle artikler og til det kjedsommelige så er det treff i ”boilerroom” som teller og ikke de siste føttene som kan klemmes ut av en patron. Siden det skulle skytes mye før avreise gikk vi ned et grains og endte opp med 17grains N110 bak en 325gr kule dette ga 1100 fps

Her er Sinnataggen under første prøveskyting etter at Doctor sikte er montert og smilet sier vel sitt...

 

Cali..

Her fra en tidligere jakt hvor et par vortesvin har falt for en 7” TC med Doctor i 357 Maximum.

 

Selv kjører jeg i år trygt og godt med den nå utprøvede 378gr Caly kulen, foret med 21gr Vith N110. Nytt av året er at jeg har satt på det nye rødpunkt sikte fra Aimpoint på FA`n.

 

2 dager igjen:

 

Ask sendte meg en SMS i dag og kommer etter siste test av BFR`n  til og bruke en 405gr bly kule med gas check også denne fra Clarry. Presisjonen var upåklagelig og Clarry sine kuler målte jeg for en tid siden til ca 17 brinell og det burde gi en god kombinasjon av seighet/hardhet.

 

Her en 50 meters samling

49.6gr med Vith 133 dytter 405`n avgårde.

 

31.07.2008:

 

I tillegg til at Cas.. i år skal filme noe av jakten har jeg også pakket ned Reconyx kameraet.

Det har vist som en gedigen suksess der det har stått hjemme. Satt det opp på et reveåte for og se hva som var av Rev, men endte med og få bilder av Rev,Gaupe,Grevling,Bever (ikke hjemme), Hønsehauk, Rådyr,Elg, Katter og annet.

Nå har jeg altså pakket det ned for og sette det opp i Afrika og la det stå der noen dager. Hva det vil bringe, er ikke sikkert og si, men spennende blir det.

 

 

1 Aug 2008:

 

Morgenstund har....

 

Avreisedag og Arild og jeg har vært på banen og skutt litt med BFR`n

 

 

405gr RCBS oppmuntret av 49,6gr N133 ga 1626 fps ut av 10,5” og betydelig rekyl!!