I Galskapens tid må man bare ha en...

 

 

Det var en tid hvor man uffet seg over S&W mod19. Og ja man var helt fælen når Modell 29 entret arenaen i 44 magnum. Ja større og værre kunne det vel ikke bli?

Advarsler mot og skyte med en 44 florerte og det var bare menn over gjennomsnitlig størrelse som burde prøve seg.

Nå har det vist seg at det finnes ingen grenser, og selv om et behov for lengst er dekket kan man skape et nytt.

Vel det er i hvertfall hva hva jeg tenkte da jeg for første gang hørte om en revolver i 45/70 Gov. Selv når jeg kjøpte min første FA i Cal 454 Casull var det lite godt jeg tenkte om en revolver i 45/70.

Så når alt så ut til og ha stabilisert seg og det s[ ut som om det var bare en ekstrem"greie", eksploderer markede med nye monster revolvere og nå annført av selveste S&W.. Ja en X ramme det var det vi nå måtte ha hvis vi skulle være med på leken. .454`n ble ikke det den engang var, for nå var det en ny versting i gata..

Men hvorfor disse linjer i første omgang når jeg tydelig ikke er helt med på våpenkappløpet?? Jo slik har det seg. En Venn av en Venn har nå engang et slikt monstar liggende. Og nå snakker vi om det største av det største serieproduserte og så vidt meg bekjent er det nettopp BFR (Biggest Finest revolver) fra firmaet Magnum Research USA.

I tillegg har det seg nå sånn at Arild som eier den skal være med til Afrika i år (2008) og nettop det med BFR`n.

Så skulle det også klaffe slik at jeg fikk 3 forholdsvis rimelige Bøffellisenser for 2008. Karl skulle ha den ene. Johnny den andre og jeg selv den tredje. Karl fikk oppdrag i Sudan og m[tte avbestille, men Aril var ikke sen om å legge beslag på den siste fellingstillatelsen.

I den forbindelse ble jeg straks mer interessert for nå skulle BFR`n ikke bare være et leketøy med høy tilskuer magnetisme, men faktisk brukes ,og det mot vilt som ikke går av veien for og meie ned en stakker som står der med et feilfunksjonerende våpen.

Et par ting ble straks klart for meg når jeg først så den.

Siktene duger ikke.. Det er kanskje litt overdriv siden det er Ruger sine vel utprøvede sikter som sitter på den, men alikevel. I bush med en grå Bøffel, dekket av vegetasjon er det en stor fordel med et sikte som holder fokusen der fremme på dyret og hva er vel da bedre en et Doctoroptics mini rødpunkt sikte. Jeg kan formelig høre høye rop ang elektronikk og batterier, men det er mange år siden kvalitets produkter slet med den sorts problemer. Husk det var uhørt for 30 år siden og kjøpe kikkerter med variabel forstørrelse for det bare datt i fra hverandre. Hvordan er den situasjonen nå?

Avterkket hadde jeg gjort en liten jobb på tidligere så det var greit.

Så det var bare og lage en ny montasje og få på en Doctor.

Siden jeg hadde den hos meg og var full av fordommer, kunne jeg like gjerne pell den i gryn og få bekreftet hva det dreide seg om.

Det første som slo meg var at vi snakker dimensjoner. En model 19 tønne og en 357 mag patron ser puslete ut i forhold. Når vi snakker om dimensjoner kan jeg billedlig illustrere størrelsen, og på bildet under har jeg lagt BFR`n på topp etterfulgt av en Freedomarms mod 83, som heller ikke det er noen liten revolver. Nederst ligger det en Freedomarms modell 97 i 357 magnum.

.

Det kan se ut som om det er lite gods i tønna, men det er nok heller den store rimmen på 45/70 patronen som gjør at det ser underdimensjonert ut. Godset er 2,5mm og det til sammenligning med en .454 Casull FA hvor tønneveggen måler 3mm. Nå er arbeidstrykket på en 45/70 (35000Psi) og en .454 Casull (55000Psi) vesentlig forskjellig så 45/70`n trenger ikke så mye og gå på.

Mangnum Research, som lager revolveren oppgir at hjemmeladninger skal holdes på Lever action #2 nivå. BFR`n kamres også i 450 Marlin som kan være alternativet for de som ikke lade. For hjemmeladerene er det ingenting og hente på 450 Marlin kontra 45/70. I 10" løpet oppgis hastigheten til rundt 1500fps med 300gr kule og overkant av 1000 fps med 400gr. Dette hørtes veldig lite ut og jeg angrer på at jeg ikke fikk kronografert ladningen (425gr Lyman foran 45gr med N133) jeg testet den med. I tillegg testet jeg en 300gr Remington bulk kule foran 57gr med N133 og slik så det ut.

Mye flammer, men hvor hensiktsmessig er det og skyte 300gr kuler i 45/70??

Nei det er nok kuler fra 350gr og opp til 450gr som passer dette kaliberet.

Moderat blir munningsflammen også når mesteparten av kruttet forbrenner inne i løpet og ikke utenfor. Her med 425gr ladningen.

Revolveren er utvilsomt av meget høy kvalitet. Tønnen låser ikke som en FA, men langt bedre enn på en Smith. Tilpasninger mellom løp og tønne var av ypperste kvalitet. De lover under 0,12mm, men på denne var "airgapet" under 0.05mm!, altså helt på høyde med FA.

Kammerne i tønna var meget jevne og målte .4585 og løpet målte jeg til .4578" så det skulle duket for god presisjon.

11.63mm blir omregnet .4578

i tillegg var tønnens opplagringspinne helt tilpasset tønnen så det fantes ikke bevegelse noen vei.

 

Som det vises av munningen er det heller ikke her slurvet. At noen på fabrikken der borte har tittet på Bechrest børser er helt klart. Den normale kroningen av munningen er byttet ut med 90 graders avretting, som skal sørge for at kulen forlater løpet likt hver gang. Ulempen som blir fremhevet med denne metoden for "kroning" er at den er sårbar for ytre påvirkning mot bommene. Det har MR løst ved og senke munningen litt ned så det blir en beskyttende kant rundt.

Grepet som kom med, så vakkert ut, men i mine hender var det ikke til og holde ut. Avstanden fra front til backstrap var så stor at jeg følte lite kontroll. Siden mekanismen bygger på Ruger Blackhawk modeller passet også et grep som lå og slang i en skuff og alt ble så mye bedre.

Her lades det med 45gr N133 bak en 405gr ladning som viste seg snill og skyte med.

Det ble ikke mye tid til testing, men med Doctor sikte og sandsekk ble det under 2,5" på 50 meter og det må være bra med første ladning (425gr Lyman (selges som 405 støpeblokk) 45gr N133) og senere 100 meter testing ga også meget gode resultater. Rundt 3,75" med 425gr kulen og ennå litt bedre med 300gr. Nå må dette taes med store klyper salt for det er kun med en kikkert på at resultatet blir 100%,

Rekylen med alle ladninger var fullt levbar og ble oppfattet subjektivt som treg i forhold til .454 Casullen ladet med 378gr Kuler,

Her med skjeftet som i hvert fall ikke passet min hånd.

Roger tester noen ladninger på 100 meter.

Alt i alt ble jeg meget imponert over kvaliteten og selv om jeg fremdeles sliter med og se den som et seriøst alternativ til Ruger Super-blackhawk, Freedomarms og Smith`s 629/29 serie. Den blir og sammenligne med Smith`s X rammer i 500S&W og 460XCR og det sier vel sitt at Smith leverer hunterutgaven med rembøylefester. Nå er ikke siste ordet sagt i denne sak, for Arild har kjøpt hylster til sin BFR og har sikkert kommentarer til det etter 7 dagers bæring i Afrika :)

 

CALI..