Cast Performance

Hunting Bullets.

Etter presisjonstesten med CP`s 395gr WLNGC .452 kuler var jeg spent på hvordan de ville oppføre seg under en "Katalogtest" Dvs jeg var ikke så fryktelig spent, testen var mer for og bekrefte at kulene holdt mål.

CP reklamerer med at kulene er varmeherdet, noe som skal gjøre de hardere og da igjen mer motstandsdyktige mot deformering ved treff i ben etc. Så vidt meg bekjent må dette gjøres ved først å kalibrere kulene for så å varme de opp igjen nesten til smeltepunktet for så å slippe de ned i kaldt vann, etter dette må kulene igjen fettes. Har vel liten tro på at CP går i gjennom en så omfattende prosess. Kan vel heller tenke meg at kulene slippes fra den varme blokka og opp i det kalde vannet for så å kalibrere å smøres i en operasjon. Ulempen med denne prosessen er at mye av herdingen fjernes i kalibreringen. Uansett reagerte jeg litt på denne metoden når det gjaldt og produsere kuler til storvilt jakt. Skulle vel tro at det som var viktigst var at kulene holdt en jevn hardhet gjennom hele kulen, slik vil det ikke bli med kuler som varmeherdes. De vil få en hardere overflate i forhold til kjernen. Dette er jo ikke noe problem hvis kulen i utgangspunktet er over 14-15 brinell før herding, men varmeherding har jo tradisjonelt vært en måte og få bløte blykuler hardere på.

Kristian og jeg satte av en dag på banen for og teste penetrasjon. Kristian skulle teste sine Swift 9,3 kuler i 300gr og jeg skulle teste CP`s 395gr, mine hjemmestøpte 425gr (400gr Lyman blokk som gir 425gr kuler!!) støpekuler og støpte 245gr kuler til Colt`n

Og slik ser en 395gr LBT CP WLNGC ut.

 

400gr Lyman som ble 425gr.

Først ble ladningene kronografert og så var det bare og skyte de inn i katalogene.

Over 2 meter meter kataloger er vel optimistisk, men det er greit og ha kataloger for og bytte ut med de forreste som får mest juling

 

Vel lang historie kort:

Som det sees av bildene er det noe radikalt galt her! Begge de to til venstre er 395gr CP og den til høyre er en 425gr Lyman .458 kalibrert ned til .452. Begge var ladet med 21gr Vith N110. Utgangshastigheten lå på 1330 for CP kulen og ca 1300 for 425gr kulen. Trykket er for høyt med 425gr kulen og senere testing viste at Hogdon H110 ga lavere trykk og høyere hastighet.

Penetrasjonen med 395 kulen var heller ikke noe og skryte av 80cm ble oppnådd. 378gr Caly kulene oppnådde 104cm ved omtrent samme hastighet.

23gr Hogdon 110 ga 1380fps med 425gr kule og ved 25gr H110 ble det oppnådd 1511fps!!! og da med omtrent samme trykk som 21 gr Vith (som altså er for høyt!!).

Kastet meg ned ved pc`n og sendte mail til Cast Performance, hvor jeg spurte om hvor harde kulene skulle være før og etter herding. Svaret var at kulene skulle holde 18 brinell før herding og 21 brinell etter, noe som i seg selv er helt meningsløst. Hvorfor herde en kule hvis blykvalitet i utgangspunktet ga 18 brinell. Det er et kjent fakta at kulene skal ikke mye over 18brinell før de blir "sprø".

Frem med Saeco testeren og gjorde en test selv.

CP 395gr målte Saeco 9 som tilsier Brinell 17 og det er målt i herdesjiktet.

Hva så hvis kulen deles og måles?

Da viser den Saeco 6 som igjen er Brinell 9!!!! og det duger ikke på noe som skal igjennom ben og brusk.

Dette er til sammenligning 425gr kulen støpt av 50/50 Linotype og hjulvekter. Ca brinell 16-17

Mailet de nye opplysningene til CP for og høre om de hadde noen kommentar men har ikke fått svar.

Kulene er meget presise og vil helt sikkert fungere ok til jakt på ikke alt for store dyr, men så er det jo gjerne sånn at hvis en skal bruke en kule som veier 395gr så er det en grunn. Min var at jeg ønsket og ha denne kulen til årets Afrika jakt hvor 1200kg Giraff skulle jaktes. Det sier seg vel selv at denne kulen ikke blir med nedover!

 

Caly...