Hemlaga kuleskviser !

Jaha ?? hmm. Nå skal jeg vise noe skikkelig hjemmesnekret utstyr. En size maskin for mantelkuler!!

For en stund siden surfet jeg mye på nettet og fant hjemmesiden til "Corbin bullet swaging". Firmaet som leverer alt i utstyr for og kaldpresse blykuler og for og forsyne de med mantel.

http://www.swage.com/ (link)

Jeg fant ut at  Et komplett sett  rett og slett var et must !!!!

Som de fleste "die hard" skyttere, jegere, våpenentusiaster kjenner til så er det lommeboka som "RUUUULER". 

Alle vil vi ha hagler fra H&H og revolvere fra FA men... Hvor vil jeg så med alt dette vrøvlet ?.

Bare som en innledning til at det ble så dyrt, bare så alt for dyrt. Bare die settene  var dyre og hvert fall hvis en som meg, lader et par og tjue kalibre. Så det ble altså  ingenting av bestillingen, men en spore av interesse var sådd. 

Så!, her om dagen, en fredag, på vei ut for og hente støvsugeren kom jeg på at jeg i fjor, på en tur hos innom "Claes Olson" hadde jeg kjøpt en hydraulisk jekk. En hydraulisk sylinder er vel mer riktig og si. Støvsuger var glemt og med sveise apparat i venstre og jekk i høyre bar det ut i garasjen.

Jeg skulle lage en KULESKVISER !!. Jeg skulle lage noe som kunne ta en mantel kule, av et kaliber og skvise eller på fagspråket: size den ned til et mindre kaliber.

HVORFOR ???. Jo .454 Casull:  Tyngste mantel kule til .454 Casull  er Swift`s 325 A-frame.

Jeg tenkte at kuler som er laget i dia .458" for  den moderate 45/70 patronen skulle kunne brukes med suksess i en Freedomarms,Taurus Raging Bull eller Ruger.  Jeg hadde jo allerede gjort det med bly kuler i .458", så hvorfor ikke prøve det samme med mantel kuler ?!. 

Iden var som følger: Sveis jekken fast i et rammeverk som går over stemplet. Kutt en slisse i den delen av rammen som sitter rett over stemplet ( i mitt tilfelle et L-profil i jern). Ta så en standard .451" sizer fra RCBS eller Lyman   og press .458" kulen i gjennom sizeren med det hydrauliske stemplet !!. Følger du meg ? Det hele skulle være såre enkelt, og det var det også. To timer senere var pressa ferdig og en 405gr Remington kule fikk prøve seg. Smurte kulen med litt hylsefett og presset den i gjennom sizeren uten noe problem.

Og sånn ser den ut!!

Kulen så helt fin ut. Så jeg forsatte med Hornady i 300 og 350gr også uten noe problem.

Kulene ble .452, noe som kanskje blir .0005  tusendel for stort, Sierra sine kuler for .454 er .4515. Kanskje det er bedre og bruke en sizer i .450" for og få 451" kuler. "Time vill sjå!!"

Kulen kommer opp gjennom sizeren.                   En skrutrekker gjør nytten!!, bare sveiset den fast.

 

Og her en 405gr Remington på vei ut.

Det eneste skår i gleden så langt er krymperille, det er ikke akkurat romslig plass i en FA tønne, så krymperillen må sitte langt foran på kulen hvis det skal bli plass i tønna. 405 kulen blir problematisk, men 350gr Hornady Interlock går akkurat hvis hylsene trimmes litt.

Jeg mener at det er lengre tønner på Ruger og Taurus, så det er mulig det er lettere og finne tunge kuler som passer der.

For min del blir første test med 350gr Hornady Interlock. Presisjonen ?, Ekspandjon ? vil tiden vise. 

DEL II. 28.03.2002

Har hatt noen turer på banen for og teste kuler fra "the kuleskviser" :den ene testen gikk ut på og lage en budsjett patron. det ville si at det ikke skulle brukes dyre kuler og heller ikke .454 hylser.

Ladet opp patroner med Vith N110 og Hogdon 110 bak Remington`s 300gr (.458 kule sizet til .452)HP bulk kule i Remington 45 Long Colt hylser.

Dosen bestod av 26grains N110 og 30grains H110, altså ikke noen pusleladning. Til sammenligning oppgir Speer, max ladning for 300grains kule i 45LC (for Ruger&Contender). til 23,5grains H110 og 1193fps fra et 7,5" løp.

Satte kronografen opp på en lecablokk på 25 meter og sendte et par skudd over den for og få litt mantel inn i løpet før jeg begynte og teste presisjon.

Myste bort og mener at displayet viste 1450fps. Hvorfor nevner jeg dette?, Grunnen er klar men ikke selvforklarende. ladet opp tønna med fem nye patroner og la an på sandsekken og siktet på de fire klistrelappene som var siktereferansen for 4X Leupold kikkerten. Kronografen stod fremdeles der borte på 25 meter`n, 20cm under og 20 cm til venstre for skiven.

Rekylen dundrer inn i hånden og fy fa...., det bare regnet plast og 9 volts batterier!!!!!!!!!!!!!!!!! PERPLEKS er et ord som komme til meg i ettertid. Jeg ble bare sittende til de siste bitene av det som før var en Kronograf, hadde lagt seg til ro rundt skivene. 10 forskjellige løsninger på hva som hadde skjedd raste gjennom hode. Mantel/bly separasjon pga kalibreringen av kulene?. Var den eneste løsningen jeg syntes kunne forsvares. Gikk bort og plukket opp restene og det ble klart at det var en klokkeklar innertier, midt i displayet, ikke av noen mantel rester, men av en hel 300gr kule i ekspressfart!

 LØSNINGEN: Skjøt de gjenværende 4 skudd som samlet pent der de skulle, tømte tønnen for hylser og der lå svaret. Første hylse hadde tennstempel anslaget helt ute i kanten på tennhetten!!!!.   Tønnen hadde ikke låst seg etter at jeg lukket ladeporten. (har skjedd før) og kulen hadde entret løpet helt uten at tønnen var "linet" opp med løpet. At kulen traff Kronografen av alle ting må Murphy ta på sin kappe!!!.

Vel tilbake til det essensielle, hvordan var presisjonen og hvordan fungerte de antatt svake 45 Long Colt hylsene når de ble utsatt for trykk tilsvarende .454 ladninger?

Presisjonstester på 25 meter har lite for seg når våpenet skal brukes på opp til 100, men kom meg ikke på noen annen bane og jeg antok at det i hvert fall ville gi meg en pekepinn.

30gr Hog 110 bak 300 Rem kulen ga  gjennomsnittlig  43mm grupper. Munningshastighet på denne kulen vet jeg ikke før jeg får meg ny kronograf, men av ekspansjonstesten, senere antar jeg at den ikke er så langt unna den neste ladningen, som var 26gr Vith N110 bak den samme 300gr Rem bulk (kjøpt på Jaktpartner for ca 2,50.-).

Gjennomsnittet (3X5skudd) for denne ladningen var nøyaktig den samme som for ladningen med 30gr H110 altså 43mm.(og det er bra siden Amerikansk krutt er vanskelig og få tak i om dagen). Ikke så halvgalt for en billigkule som har vært i gjennom pressa for så og bli ladet i  en pusle hylse!. Må også ta i betraktning at jeg stort sett har ligget rundt 50-70mm på 50 meters testingen med premium .454 kuler og helt opp i 130mm med Sierra sin 300gr FP kule for .454. må vente til jeg får testet kulene i forskjellige våpen før jeg kan trekke noen konklusjon på hvordan kulene takler kalibreringen, men det ser jo lovende ut.

Som sagt  lå hastigheten på rundt 1450fps. (kommer tilbake med en bekreftelse når jeg har fått tak i en ny kronograf). Hylsene falt ut av tønna uten bruk av annen makt enn tyngdekraften og så helt fine ut. Nå skal det sies at Freedomarms har testet FA revolveren gjennomgående på 90000psi og hylsene falt ut av egen kraft der også, så hylser som går tregt ut av tønna er nok mer et tegn på slurv i poleringen eller brosjer som ikke lager sylindriske kammer.

 Jeg tror også (troooor!!) at FA har jukset litt, jeg har nemlig målt alle kammer i FA tønna og de har alle en par tusendels mm koning, hvor største diameter er ved hylsebunn. Da har de kompensert for muligheten for at tønna noe sted skulle få en større diameter i F.eks senter av kammeret. En halv tusendel feil her og hylsene blir trege og få ut.

350gr Hornady interlock kulen hadde jeg ladet opp i .454 Hylser. Dette skulle jo være en premium patron for jakt med mantlet kule.

Hornady 350gr interlock kulen koster over syv kroner og har ingen (så vidt meg bekjent) "fancy" innretninger, som loddet kjerne eller skillevegg. Altså bare en tykk mantel og en liten rille for og låse blyet til mantelen, allikevel en kule mange bruker og skryter av.

SE SELV:

Så, kan den brukes i en revolver til jakt ??. Den må være rimelig presis, men trenger ikke ha noe "varmint" presisjon. Den må ekspandere moderat (ellers er det ingen grunn til og bruke noe annet enn Bly) Og det er store spørsmålet. Vil den i hele tatt  ekspandere? Hornady oppgir arbeidshastigheten til 1800-2900 fps, altså hastigheter jeg ikke kan drømme om og få ut av en 7,5" Freedomarms.

Tok med meg resten av 300gr Rem bulk patronene (26gr N110) ladet i 45LC og et parti med 350gr Hornady kuler med 27gr Vith N110 ladet i .454 hylser.

Denne ladningen (350gr/27gr N110) ligger langt over max!! og var bare ment som en referanse på hvor stor ekspansjon jeg kunne få med 350gr kulen. Hastigheten lå på ca 1530fps og hylsene klebet litt i kammeret, likevel var det bare små tegn til høyt trykk hvis jeg brukte tennhettene som indikasjon!

For at patronlengden skulle bli riktig med 350gr kulene, freste jeg ned hylselengden på .454 hylsene med litt over en millimeter og ga hylsene en real krymp.

At rimmen på hylsene ser forskjellige ut   kommer bare av at hylsen til venstre er en FA hylse og hylsen til høyre er fra Starline  (Starline hylsene er både jevnest på vekt og holder lenger)

Svingte innom Grønnmo fylling og fikk noen av de som jobbet  der til og hjelpe meg med å finne telefonkataloger til testen, så bar det til banen.

 Telefonkatalogene ble stablet på 25m, og de første 350gr kulene ble skutt. Resultatet var mild sagt overraskende og gledelig!.

Jevn og stor ekspansjon var resultatet og det ved Ca 1500fps, litt merkelig for en kule som har maks arbeid hastighet på 2900fps. 

Kulene ekspanderte for mye i forhold til penetrasjonen. Til tross for 25gr ekstra i forhold til Swift`s 325gr kule var penetrasjonen eksakt lik, altså ca 42-43cm.  Begge kulene hadde ca 1500+ fps i munningshastighet, men gikk altså like dypt i katalogene.

Hvorfor??

Her er Swift kulen fra forrige katalogtest til høyre og den har totalt en 4mm mindre diameter enn Hornady`s  kule, og der er svaret på hvorfor de med forskjellig vekt, men lik hastighet har penetrert like langt i katalogene.  Hornady kulen ville laget en større sårkanal, men dybdevirkningen ville ikke vært større.

Ved og senke hastigheten (som jeg allikevel må gjøre for og få en forsvarlig ladning) vil jeg forhåpentlig vis få i "pose og sekk". Ved lavere hastighet vil ekspansjonen avta og penetrasjon vil bli dypere. For det er det jeg ønsker, moderat ekspansjon og dyp penetrasjon.

Hvordan gikk det så med Økonomi løsningen ? 300gr HP Remington 458/452 26gr Vith N110. i 45 LC hylser (1400fps).

Her er  "før og etter bilde" .

Kulene oppførte seg mye likt Hornadys 300XTP kuler, fin soppfasong som gikk langt bak på kulen og med en restvekt på ca 260gr.

Dette er en kule med god ballistisk form (co .200) og med så god ekspansjon ved 1440fps vil den sikkert ekspandere tilstrekkelig ved 100 og 150 meter også, hvis det er noen som vil strekke holdet så langt.

Penetrasjon i katalogene var overraskende dyp, hele 47cm på en "sopp" som  i gjennomsnitt var 16mm. Kulen gikk dypere enn 325gr Swift. Hva sette kommer av, vet jeg ikke. Kan være at formen på Remington kulen er spissere og det kan komme av at Swift`n har en bløt, lett ekspanderende nese foran skilleveggen som gjør at den åpner fort, men det blir i besta fall rent gjettverk.

Dette er alt for nå. Kommer tilbake med mer etter hvert.

Både Kalle og Lars smiler om kapp, selv om ingen av dem ennå kan skyte .454 Casull !

 

Cali...