Katalogtest av .454 Casull

 

 

Bly mot mantel, bly mot mantel, bly mot mantel..................................

Valgets kval !!!. Gi meg valget mellom en  ting og jeg skal klare og velge, men !!!!!

I "calibros goes to Africa" er saken dobbelt så komplisert. Jeg har valget mellom to kule konstruksjoner/typer. Jasså du mener det er flere ?, ja det finnes en drøss forskjellige mantel versjoner og det finnes også noen forskjellige bly konstruksjoner, men jeg snakker om mantel kuler av typen Swift A- frame, Nosler partition, Speer, Sierra og Barns. På blysiden er det solid bly i hardhetsgrad  15-18 Brinell som gjelder.

Min konklusjon er som følger: 

Kule fabrikantene har de siste årene tatt håndvåpenjakten på alvor, de har konstruert kuler av typen Nosler Partition og Swift A-frame, kuler som har to blykjerner avskillt  med en mantel vegg. Kulene har gjerne en hulspiss som hjelper til med og åpne fremre del av kulen, mens bakre del holder sammen og sikrer penetrasjon. Speer, Sierra og Hornady er mindre avanserte men også de har måter og kontrollere ekspansjon på. 

Da er det altså ingen grunn til å vurdere blykuler i hele tatt eller......?? Neeei, med god  penetrasjon og ekspansjon skulle jo alle hensyn være tatt.

Hva er god penetrasjon ???. Min definisjon er den at: kulen skal med god margin nå vitale områder på dyret fra alle aktuelle skuddvinkler. Direkte sideskudd er så klart det ønskelige, men "dream on", ingen dyr poserer for jeger`n. Altså kulen bør nå vitale områder også 45 grader for og bakfra.

Ingen problem på et rådyr eller en springbukk, men hva med en Elg, Elan, Kudu ??. Selv om en Casull revolver i .454 sparker som en hest så kommer kulene ut i moderat hastighet sammenlignet med hvilken som helst rifle.

Vel det eneste fornuftige er og gjøre en test og det på våte telefonkataloger. Om det ikke gir meg den hele sannheten kan jeg i hvert fall  sammenligne kulene og samtidig få et noenlunde innblikk i hvordan  kulene vil oppføre seg i et dyr.

Vi drar på banen !:

Her er har jeg stablet opp kataloger

 (vel optimistisk kanskje).

Først ute var Hornady 300gr XTP Mag,

Regner den ikke som en premium kule siden den er av ordinær konstruksjon, men har lest mye bra om den når den har vært brukt på dyr opp til og med Hjorts størrelse.

Hvor fort ?? 1570 fps og katalogene stod på 35 meter. Hvor dypt gikk den ??. Jo 33 cm er det riktige svaret. kulene var jevne og runde i ekspansjonen og ekspanderte til hele 20 mm !!

Restvekten lå mellom 250 og 260 gr. Ikke den helt stor penetrasjonen, men jeg ble imponert over den jevne ekspansjonen og at kulen ikke viste tegn til Mantel/bly separasjon. kan nok med fordel brukes der hastigheten er lavere. 

Ved deling av kulen viste det seg at mantelen er spesiell på denne kulen. Den er tynnest ved hulspissen (0.50mm), midt på kulen er diameteren 0.73 og 6mm før basen på kulen blir den brått 1mm tykk. Dette forklarer hvorfor ekspansjonen var voldsom men kontrollert.

 

Speer 300gr Flat point:

Speer 300 gr Flat point.

Hastighet ved munning 1500 fps. Speer kulen trengte 40 cm inn i katalogene og det med en 18mm ekspansjon. Helt klart en kule som er beregnet på tøffere bruk enn XTP kulen. Ekspansjonen foregikk langt framme i kulen og restvekten var hele 299gr !!. Dette ser ut til og være en god "billig kule", billig i forhold til super duper premium kulene som Swift A-Frame som koster 11 kroner kulen..

 

Swift A-Frame 325gr HP.

Swift A-Frame 325 gr HP

Hastighet ved munning 1500 fps også her. Swift`n trengte "bare" to cm lengre inn en Speer kulen !! Dvs 42 cm. jeg er ganske sikker på at det har med konstruksjonen og gjøre. Swift`n har solid delevegg som separerer fremre og bakre bly kjerne, dette gjør at de kan konstruere kulen så den åpner fremre del hurtigere ved treff i dyret, derav også den store hulspissen som Swift`n er utstyrt med. Dette kan forklare at vi i fjor hadde et par dyr som ikke ble gjennomskutt med sideskudd. Ekspansjonen var 17mm og restvekten 306gr.

378gr Caly Brinell15.

Hele 104 cm penetrasjon ved lunkne 1350 fps !!. dette er helt klart kulen og bruke hvis man på død og liv ha skikkelig penetrasjon og det ved lav hastighet (relativt). Den ekspanderte overhode ikke, så her må man være av den oppfatning at kulens diameter i seg selv er stor nok til og gjøre hele jobben.

Jeg har med en Uekspandert  XTP på første og ovenstående  bildet og det kommer av at det faktisk var en XTP som ikke åpnet seg i hele tatt. Det kom av at den entret inn i hullet som forrige kule hadde laget og derved bremset såpass at den ikke ekspanderte. Skjøt ti XTP kuler etter dette og alle ekspanderte så og si identisk.

 

Ta en titt på kule konstruksjonene. Swiften er grei, tykk mantel og delevegg. ikke noe mystisk med den. Den ser riktig konstruert ut og den virker !!, Men se på Speer kula, tynn mantel og enda ekspanderer den mindre enn Hornady XTP kula. Vel har XTP`n hulspiss og Speer`n er flat point, men i de fleste tilfeller lå soppen nesten rundt XTP kula og hulspissen går mindre en en trededel ned i kula. Så hvorfor var det så stor forskjell og hvorfor ekspanderte kulen med tynnest mantel minst ??. 

BLY !!!. Med en saeco blytester ble det klart at, mens Speer, Sierra og Swift viste en Brinell hardhet på ca 8-9, lå Hornady på ca 4, dvs i XTP kula er det rent bly i kjernen.

Konklusjon: 

Sierra 300 fp :(no1 fra venstre) Kjerne 8 brinell og mantel  ca 0.88 mm. Jeg har skutt denne i katalog før og den ekspanderte nesten ikke. Jeg har hørt rapporter fra jakt som bekrefter det samme, den kan nesten betraktes som en bly kule (nesten). Fordelen er at det burde være enkelt for de som trenger en ikke ekspanderende kule men ikke vil støpe selv eller....? Spørsmålet blir om en br 8 kule vil holde sammen ved treff i solid ben ??. Jeg ville nå heller gått for en  blykule i brinell 15-18 hvis jeg først var ute etter kraftig bygget vilt.

Speer 300 fp: (no 2 fra venstre) Kjerne 9 brinell og mantel ca 0.40 mm. Den er litt hardere enn Sierra kulen, men har en tynn mantel. denne ekspanderer og har en forholdsvis god penetrasjon (40 cm). Sikkert en god  kule for mellomstort vilt. (hjort, Svartbjørn etc)

Hornady XTP HP: (no 3 fra venstre) Kjerne 4 brinell og en mantel som startet på 0.50 og endte oppmed 1mm tykkelse. Mangler litt på penetrasjon men for en ekspansjon. Om den vil holde sammen når den går gjennom ben er vanskelig og si, men det var ikke tegn til mantel/kjerne separasjon på noen av de kulene jeg testet og med en så kraftig mantel i kulens bakre del skulle det ikke forundre meg om dette kanskje er den beste kulen for hjortevilt.

Swift A-Frame 325 HP: (lengst til høyre) Kjerne 9 brinell og todelt mantel avskilt med en 3mm delevegg. Mantel i fremre del starter på 0.40 mm og ender opp i 2mm !!. Bakre del starter på 1.6 mm og ender opp i 1.3 mm. Dette er uten tvil THE mantelkule for stor vilt. 

Det blir helt klart urettferdig og sammenligne en 11 kroners Swift med konvensjonelle kuler. Det hadde vært riktigere og sammenligne med Barnes og Nosler partition, men dette var nå en gang en test av kuler jeg hadde for og se hvem som egnet seg til hva og for og se hvordan de penetrerte i forhold til 378 Caly.

Caly 378gr fp bly: Solid blykule 50/50 Hjulvekter og setteri bly med 2% tinn. Dette er kulen for stort og farlig vilt !!, brinell 15. Kulen viste ingen tegn til deformering og penetrerte 104 cm. Om det er noen allround kule er jeg ikke sikker på, men hvorfor ikke. På mat vilt skulle det bli lite kjøtt ødeleggelse, ved oppfølgings skudd vil kulen nå vitale deler fra ugunstige vinkler, 1000 trenings kuler koster ca 300 kr (Swift 11000 kr !!). Noe og tenke på for jegere som sier at det ikke er dyrt og jakte med dyre kuler (det skal jo trenes også). Det er en klar fordel og trene med de samme kulene som skal brukes på jakten.

 

God jakt Mvh Calibros