Doctor Optics Mikrorødpunkt!

 

Flere har laget det. Bare en type har overlevd. veier 30 gram og går på et 2032 batteri. Spørsmål: Hva er det?

Svar:  Mikrorødpunkt sikte!. 

Det er alltid et race for og lage ting lettere, sterkere og totalt sett bedre. For noen år siden dukket det opp et "mikrorødpunkt  sikte" fra Tasco kalt Optima 2000. Det var lite, dyrt og med min aversjon for alt med Tasco logoen på, bød det meg i mot (noe det bare er begrenset dekning for).

Jegere med kombi gevær hadde sine 1,1/4-4X kikkerter og Aimpoint 5000. Praktisk pistolskytterne sine Aimpoint comp C og C-more sikter, så hvem var det da som trengte et mikrorødpunkt sikte med  en kilopris på over 116666.- ?? (ca 3500kr og 30gram). Vel jeg hadde på det tidspunktet ikke tenkt og bruke mine surt ervervede grunker på å finne det ut.

Tidene forandrer seg og for en stund siden kjøpte jeg ikke bare et men to stykker. Ikke Tasco men et tilsvarende fra Doctor Optics. (Tasco er/var konk og jeg fikk heller ikke bestilt Firepoint). Doctor siktet hadde vært på markede en stund, men var om mulig enda dyrere (ca 4800kr ), men nå bare måtte!! jeg ha det, for jeg skulle  bygge en småvilt pistol. En pistol som skulle være optimal og jakte med og på samme tid være behagelig og bære som et "backup" våpen på jakten. Det skulle være en automatpistol. 

Kom over en pen rustfri Colt med 6" Clark pipe og sikte fot. På toppen satt det et slarkete justerbart Wichita sikte. Svalehale sporet på siktet var så stort at det var umulig og montere et  nytt Bomar sikte. Et rødpunkt sikte her hadde vært tingen, men ordinære rødpunkt sikter einer seg knappest på en kompakt automatpistol. Det var Larsen på Jaktpartner som satte meg på sporet av importøren av Doctor siktene. En tur opp på Furuset avslørte at de hadde flere på lager og både i 3.5 moa og 7 moa. 

Så på begge og bestemte meg for 7 moa. Tok med to stykker og strøk på dør. En monterte jeg på en modifisert Tanfoglio montasje (De hadde ikke til Colt) på Annar`s Colt.

 Han ønsket ikke og ta skrittet helt ut og frese ned sleiden. (den blå)

 På min freste jeg bort det gamle svale hale sporet og monterte siktet rett i sleiden.

Doctor sikte har i motsetning til Tasco Optima og Firepoint "hus" av aluminium og  "vinduet" skal være optisk slipt overflate behandlet glass. Hvor viktig det er på et  sikte av denne typen vet jeg ikke, all den tid det ikke er mange linse elementer, men det blir i hvert fall mindre riper i glass enn i plastikk. 

 

Siktet har ingen av og på knapp og er derfor ikke mulig og slå av. Hvis dekselet settes på eller pistolen lagres mørkt senkes intensiteten til minimum setting. Dette gjøres av et fiberoptisk "strå" som sitter foran under vinduet. 

Pilen peker på det optiske fibret.

The PUNKT: Det røde punktet er lett synlig og selv i sterk sol mot snø er det ikke noe problem og se det.

I normalt dagslys virker også dot`n rund og skarp. I skumring derimot har det en tendens til og bli litt for sterkt lys i dioden, skulle ønske at den automatisk justerte seg litt svakere. I tillegg er det mulig under noen lysforhold og se gjenskinn av det lille kretskortet dioden er festet til. Bare dritten altså??. Nei langt i fra.  Jeg har hatt min egen måte og justere lyset på, nemlig og sette en skive lapp foran fiber optikken for så og skyte med den på laveste setting mesteparten av tiden. Dette fungerer superbt til banebruk under normale lysforhold.

Til jakt har jeg bare latt den justere seg selv. På de avstandene det er snakk om er det ikke noe problem at ikke dot`n er helt perfekt. Fenomenet urund ruskete dot er ikke noe nytt, det er noe de fleste rødpunkt sikter sliter med og gjerne da på høyeste intensitet. Eneste dot jeg har sett som er perfekt rund og skarp er 10moa dot`n til en Aimpoint Comp C. Det er sikkert lettere og få den rund/perfekt jo større dot`n er. Men la oss for all del ikke henge oss for mye opp i det og la det bli et ankerpunkt. Rødpunkt siktet er ikke ment å erstatter en 2,5-12X Zeiss det er beregnet for korte til medium avstander og da spiller det ingen praktisk rolle om dot`n ikke er helt perfekt.

Som ventet var det litt vanskeligere og fange opp dot`n på Doctor sikte enn på et 30mm Rødpunkt sikte. Vinduet på Doctor sikte er mindre (b=22.5mm h=17mm) og en Autopistol som holdes med begge hender på grepet er ikke veldig retning stabil. Dette er kanskje viktig hvis du skulle velge siktet for praktisk pistolskyting, dog en jeg pratet med hadde brukt siktet på en praktisk pistol og fant at når pistolgrepet "passet" falt dot`n på plass hver gang. Montert litt foran (omtrent på venstre hånds grep) på en Dobbelt rifle, Hagle eller kombi skulle siktet være ideelt. Presist nok for skudd ut til 150meter og med muligheten til og se de faste jern siktene gjennom "vinduet" skulle uhellet være ute og sikte gå i stykker eller bli knust under fall.

Justering av treffpunkt justeres via to 3mm (tror jeg) skruer med skrutrekker spor og en gradeskive (se bilde)

 når en justering er gjort låses høyde og side justeringen med to skruer bak på siktet.

 Her er det ikke knepp (sannsynligvis fordi det ikke er plass til eller ønskelig med flere små duppeditter)  justering men en "grade skive" som viser hvor mye som justeres. For min del helt bortkastet. Fant fort ut hvor mye en kvart omdreining var og justert deretter i ettertid. Både "gradeskiva" og skrutrekkeren samt et batteri følger med.

Hva med holdbarhet?

Ingen av ladningene testet eller skutt gjennom Colten min har vært under 80% av maks og som oftest maks med tunge kuler, 20LBS rekylfjær og Nylon shock buff (som det er bare filler av etter 500 skudd). 

Må si jeg hadde betenkeligheter når jeg slammet sleiden frem første gang og skjøt. Rekylen var betydelig med 250gr kuler og Colten vred seg i hånden til tross for nettskjæring både foran og bak.  800 skudd senere var fremdeles alt vel!!. Rett etterpå slukket dot`n. Var ikke overrasket, regnet med at alt godt måtte komme til en ende. Under demontering viste det seg at det bare var de fire "Messing piggene" som kontakter pluss siden på batteriet fikk litt for dårlig kontakt, muligens av kruttslam, fukt etc. Renset og bøyde litt på pinnene og så var alt vel igjen. Noen hundre skudd senere skjedde det igjen og nå gjorde jeg en modifisering. Jeg tok en messing Matte beregnet på og trekke bly ut av løpet. klippet litt av den og la i mellom messing piggene og batteriet og etter det har alt vært fryd og gammen. "Messing piggene" burde kanskje vært av en stivere type eller av et annet materiale (fjærstål).

Så langt må jeg si at siktet har vært en stor suksess. og spesielt som skreddersydd for en pistol lavt montert i sleiden. La meg dvele litt rundt problemer/ankerpunkter som vil oppstå montert på rifler/hagler etc.

Brosjyren til Doctor viser siktet montert på Blaser rifler, kombier, boltaction rifler etc. med forskjellige montasjer. Gush og gru!! uten unntak ser det fjollete ut med et 30gram`s sikte på en klumpete montasje sittende høyt montert på et våpen. Hvis ikke plassering eller våpenets utseende betyr noe så kjøp et "normalt" rødpunkt sikte. Aimpoint lager rødpunkt sikter få kan overgå for en lavere pris enn Doctor sikte. Nei med Doctor siktet finnes nå en fantastisk mulighet til og montere lavt og uten og ødelegge våpenets utseende og balanse. F eks På en Merkel dobbelt rifle eller et Kombi gevær. 

De fleste i dag skyter bare med kikkert og er  ikke spesielt vant til og bruke åpne sikter (jernsikter som på en dobbelt rifle). Få en børsemaker til og frese Warne (3/8) spor i sikte skinna, kjøp så et Warne ring sett fres av ringen og sveis til en flat plattform til  montering av Doctor siktet. Ultrasmooth montasje (fordi det ikke trengs noe annet enn et spor) og et rødpunkt sikte montert på en ring hvor det største problemet er at det er lett og forlegge pga størrelsen. Hvis ikke et sikte montert på en Colt 45 sleide går i stykker skulle det være uproblematisk på andre våpen. Husk de interne delene i dette sikte har liten egenvekt og det er få deler/linseelementer som kan komme ut av posisjon.

Et problem er og få en børsemaker til og skreddersy en montasje. Hvis en børsemaker ikke får gjøre noe han har gjort 100 ganger før (som og montere aluminium Weaver baser) så ønsker han ikke og ta på seg jobben. Nå er det lys i tunnelen for det finnes børsemakere der ute som er villige til og prøve noe nytt, men de må bare spores opp og så må du på forhånd ha samlet nok informasjon om hvordan sluttresultatet skal være. Ikke gi opp! og hvis du finner en god Børsemaker, behandle ham som en Konge!!

 

 Tilbake til ulempene: Som med sikter av denne typen, er de åpne for vær og vind. Dioden som ligger ute i friluft, prosjekterer det røde punktet på "Vinduet" og så lenge det tørt er det ikke noe problem. Når det øser ned derimot kan jeg se at problemene kan "tårne" seg opp.

Jeg sier kan, fordi i den konfigurasjonen jeg bruker sikte, er pistolen under en jakke eller tett inntil kroppen helt til den skal brukes og således ikke eksponert for "vær og vind". På en "Kombi" ute en regndag forholder det seg annerledes. Litt regn på "Vinduet" skaper ikke det store problemet, skulle dioden få for mye vann på seg vil den prosjekterte dot`n flyte ut på vinduet og det er et større problem. Et kjent problem for Praktisk pistol skyttere som har brukt C-More siktene som i hovedsak er bygget opp på samme måte. 

Det følger et deksel med som ifølge brukerveiledningen har to funksjoner. En: Dekke til linsen når våpenet pusses så ikke solvent/ammoniakk kommer på linsen og To: Dekke til det optiske fibret så intensiteten senkes til minimum. Dette dekselet hadde gjort nytten som linse beskytter under dårlig vær hadde det ikke vært for at det er helt umulig og få av!!! Enkelt og få på men kul umulig å få av igjen uten intensiv neglebruk eller med noe verktøy. Altså ikke egnet under forhold hvor du ikke føler dine egne våte, forfrosne fingre . Dette er sikkert bare barnemat og fikse hvis en skulle ønske det. Skulle ikke tatt meg mer en 5 minutter. Nå har det seg slik at jeg kun bruker dekselet når jeg pusser pistolen så jeg har ikke sett det som noe problem. 

Her dekselet som er et svare strev og få av.

Som jeg ser det er det et sikte for de spesielt interesserte og oss er det mange av. Vær bare klar over begrensningene, de fleste kan omgåes (som med alt annet) og noe må du bare leve med (som litt urund dot).

Lykke til!!

Cali.....