Messing,messing,messing

 

 

Vasser i spon om dagen. Messingspon for å være nøyaktig. En reise i messing startet helt uskyldig noen uker før tur nummer 2 til Afrika. En tur som var godt planlagt.

En i utgangspunktet kosetur med Hege og hvor jeg i tillegg skulle få testet MOA`n i 375HH. Alle disse planer skalv i sine grunnvoller, når Gerhard kommer med en lisens på Elefant. I nord områdene er det et stort trykk mot grenseområdene til Krüger Parken. Elefanter bryter ned gjerdene mot parken og raserer nær områdene som nå stort sett befolket av småbønder. I hvert fall så stod jeg der rådvill og blakk. Husfondet fikk duge. Det kunne alltids bygges opp igjen og vips var jeg eier av en fellingstillatelse på Elefant. Nå var ikke dette ment å være en jakt historie og det blir det ikke heller for nå sporer vi over på sakens kjerne. Våpen valg var såre enkelt. Det måtte bli en revolver og da er det i mitt våpenskap bare FA`n i 454 Casull som duger.

Et langdrygt kule prosjekt satt i sving for noen år siden dukket opp i minnet. Prosjektet var også den gang med tanke på elefant og bøffel. Etter at en tung blykule med tungsten kjerne og stålnese måtte pakkes inn i kroken av et skap etter totalt ha feilet i penetrasjons stabilitet helt på slutten av prosjektet var motivasjonen lav og tanken ble lagt på is.

Nå var det aktuelt igjen, men tidsfristen var så fordømrade kort. Lysten på å jobbe med blykuler var ikke helt på topp heller siden en Bøffel i 2008 tok en blykule på høyre bog. Kulen endte til slutt opp i nakken men uten og slå igjennom bogplaten. Tilfeldigheter?? Tja.. Gerhard hadde sett det samme skje med grove rifler og rundnese kuler, men dog...

Alternativet var soleklart og lå oppe i dagen. Monometall kule av messing måtte det bli, men tiden er en tyv som ikke gir, bare tar og han måtte jeg slåss mot. Først allierte jeg meg med Anders som driver A-Tec. At han strengt tatt ikke hadde tid til og konvertere fra lydemper produksjon til kuleproduksjon visste jeg, men han lovte allikevel og hjelpe hvis jeg kunne komme med en prototyp han bare trengte og målsette og produsere. Jeg låste meg inne på dreibenk rommet og selv om det gikk smått så ga 12mm messing stangen fra seg en kule i ny og ne. Digital styringen gjør det til en drøm og dreie presist, men de blir allikevel en drøy jobb. prototyp

Som det kan sees av bildene ble det litt forskjellige drivbånds former og størrelser. Siden jeg har en manuell benk måtte jeg gjøre en vri for og få neseradius.

Her er løsningen.neseradie

Et dreistål ble slipt og satt i stikka på fresen. Så var det bare å kjøre kulen ned på stålet til formen var der. Ingen permanent løsning, men god nok for å gi Anders en peiling på hvordan det måtte bli.

penetrasjon2010Noen få kuler ble skutt i sand og i kataloger.

 Caly 378gr kulen var hele tiden referanse kule. I tillegg hadde Sverre Meisingset send meg en pakke med Frontier`s 391gr kule.

Kroppen skrek etter mer testing men det var snart ikke mer sand i timeglasset. Jeg bare måtte få noen kuler til Anders så vi fikk kuler til en virkelig test.

Dimensjonen på kulen hadde jeg lagt opp i forhold til min egen FA som nå lever med en Pac-Nor 1:18 pipe i 6.25”

 

Drivbåndene dreide jeg til.4515/11,47mm og bore dia la jeg på 11.22mm som er identisk med målene på løpet målt ved og måle en .474 kule (egentlig støpt til en 470 Nitro dobbel) som jeg banket inn i munningen.

Øverste drivbåndet tenkte jeg brukt som krymperille... Hva i f... var det jeg tenkte på da...? Eneste jeg har hatt og utsette på Frontier`s 391gr .454 kule er jo nettopp at rekylen trekker kulene ut av hylsene. Trodde jeg denne skulle være annerledes?? Neimen om jeg veit.. I hvert fall kom jeg tilbake fra Anders med 250 stk speilblanke 340gr monometall kuler klare for presisjon og penetrasjonstest. 3 skudd av gårde.. og tønna stod bom fast.  24 gr H110 ga 1300fps og altså nok rekyl til at kulene forlot hylsa før det var deres tur..

Tilbake i fresen ble dette løsningen. crimpgroove

Et stikkstål lagde krymperille på 0.3mm.

Så var det bare og lade opp.340calymono

Skjelven satte jeg ved skytebenken, messet for meg selv at presisjon ikke var så himla viktig, all den tid elefant jakt er en kortholds jakt, men... uten akseptabel presisjon blir det ikke den gode følelsen.

 Fra før av har jo ikke min FA gitt all verdens presisjon. På 50 meter er det ingenting som har holdt 2”.

 2,5 til 3 tommer har mer vært standarden. Når den nye kulen lagde runde fine samlinger på 44mm var det bare og bukke og takke. Kunne ikke tro det helt så det ble serie på serie, men den krøp aldri ut av de magiske 2 tommene på 50 meter og til slutt endte altså gjennomsnittet på 44mm.

Kulen ble skutt i kataloger sammen med Frontier`s 391 og min egen 378 Caly samt at jeg modifiserte monokulen for og få ennå mer vekt i kulen. Med H110 kunne jeg nemlig bruke samme ladning for 391 kulen og 340 monokulen. Jeg fikk rett og slett ikke mer krutt bak 340`n uten at det ble helt krampeaktig komprimering.

monobimetall

 Litt boring i benken og vips hadde jeg en bimetall kule.

Varierte noe med "bore" diameteren og fikk rett oppunder 380gr på maks. Kulen fylte jeg med 14 brinell bly.

Presisjonen var fremdeles fremragende, men så sa kalenderen stopp og valget mellom en utestet bimetall kule og en nå rimelig godt testet monokule falt i monokulen`s favør. Lange dager på sporet av elefant med en utestet kule gir grobunn for tvil og det er det siste en trenger.

 

24.05.2011.. (et hotellrom i Stockholm...)

 

Det var da og nå er det altså 24 mai i det herrens år 2011 og elefantjakten er over og ingen dumbo det ble, og så langt er det eneste monometall kulen har fått felt er en stakkars blesbukk.. Men tanken var god og den spinner jeg videre på.

Nå er det bare å jobbe videre og nå har jeg også bedre tid til og jobbe med bimetall kulen.

 

Det er helt på det rene at den store utfordringen her er og få opp vekten på kulen uten at det går ut over hylsevolumet. Hylsevolumet i en .454 Casull, ladet i en FreedomArms er det krampaktig lite nok som det er. Messing kulene blir uforholdsmessig lange i forhold til vekten og det er og blir et problem i disse ”Stutte” FA tønnene.

Hvorfor så vurdere messing kuler i det hele tatt?

 For det første så snakker vi kun om kuler til det største viltet. Viltet som har benstruktur, kraftig nok til og bøye/destruere en bly eller mantlet kule.  Bog/skulder på bøffel og elefant samt hodeskudd på elefant. Altså ganske mye jobb og gjøre for akk så lite jakt.

 

Allerede i de første tester ble det klart at det i en FA tønne må bli et kompromiss. Mantelkulen (electroplated) til Frontier på 391gr med 0.75mm mantel har en langt bedre balanse når det gjelder vekt kontra lengde. Den harmonerer bedre med den dosen med Hogdon 110 eller også  Vith N110 som må til. Den tåler nok mye juling, men den har et par ting som ikke taler til dens fordel kontra en messing kule. Mantelen er ganske myk og rund i formen. Messing kulen`s ”meplate” er skarp og vil i teorien ikke så lett deflektere fra en skråstilt bogplate. Det andre er at den så langt har vært litt linkig og få krympet godt nok fast når en FA rekylerer.

En Lee factory crimp die har løst problemet sånn noenlunde, men marginene er litt for små.

Så da er det altså om og gjøre og forene det beste i en blykule, som er vekt, med det beste i en messing kule som er hardhet. Og da står vi igjen med en bimetall kule.

En kule som er hard og med en skarp meplate, men som også er tung nok til å nyttiggjøre seg av de kruttsorter som i dag er på markedet.

 

Det første som var helt klart var at selv om A-Tec Anders var villig til å hjelpe meg, kunne jeg ikke løpe ned døren hans hver gang jeg skulle gjøre en liten forandring.

Jeg trengte å kunne produsere små serier kuler for test, for så og levere ferdige ”script” til Anders for produksjon.

Den første lille serien jeg lagde på dreibenken gjorde meg smertelig klar over at det ville ta alt for lang tid og manuell dreie kuler selv for test.

 

Nei en CNC dreibenk måtte til og kompetansen på det området rakk ikke langt nok til og engang vite hva CNC stod for... For og gjøre en lang story litt kortere, så ble det timer på timer med han Google...  Jeg innså at det var en uhorvelig mengde info jeg måtte sette meg inn i. Bare for å vite hva jeg trengte. Så var det og lære seg Autocad, Lazycam og G-kode programmering.. I tillegg måtte jeg bygge meg en CNC dreibenk. Fant benker på nettet men prisene og størrelsen gjorde de umiddelbart uaktuelle..

Nå har det seg sånn at av og til kommer hjelpen til en når en minst venter det og denne gangen i form av multitalentet Roger...

 Roger viste seg og inneha en mengde CNC info så med nytt mot og forvissing om at Roger tok seg av bit`s and byte`s satt jeg i gang og bygge benken.

Litt biter fra hist og her og en CnC kontroller fra Roger og vips så stod den der..

homotest2

Blyvektene fra Lyman skal forklares nærmere...

 

Man tager en minidreibenk... Ny ledeskrue og stepper montasjer. Skrur på et par nema 23 steppere og flesker til med en CNC kontroller snekret sammen av Roger og montert i en IKEA plastboks.

Så lurker man til seg en gammel utgave av Autocad.., En gammel Laptop med Linux og Ubutu, også fra Roger og så var det bare å trykke på play...

Så skjønner man raskt at for at det skal bli produksjon ut av det må det bygges nye stålholdere som gjør at man kan dreie og kutte av kulene i en operasjon.

Så gjort, er det bare og lage en følgebrille for messingstangen så en slipper og jobbe med korte lengder og så sist men ikke minst må det tigges noen messingstenger fra Anders.

Klemmen som sitter over vangen på bildet over er til for og sikre seg mot at feilprogramering ikke får stålholderen til å mate rett i chuck`n på 2500rpm med massive ødeleggelser.

Sant og si var det nervepirrende nok og starte opp første gang, selv med klemmen på.

Roger og jeg satt spent og så hvordan ”benken” utførte mirakler og etter et par kvelder med fintuning av cad tegningene Roger hadde laget var vi såre fornøyd med oss selv. Kulenes finish var upåklagelig, men diameteren varierte litt ettersom benken ble varmere og oljefilmen på vangene ble slitt bort.

 Ikke mye riktig nok, men en hundredels millimeter begge veier gikk det. Problemet var at kalibreringen gjennom programmet tok så lang tid og var krevende.

Løsningen når den stod frem var derimot såre enkel og liketil. Her kommer Lyman`s blybarrer inn. Hvis kulen ble en hundredel for tykk, ble en barre lagd på bortsiden av stålholderen og motsatt hvis kulen ble en hundredel for liten.

Med dette problemet ryddet av veien er nå benken faktisk lytefri og spytter ut kuler med jevne mellomrom. Så langt har vi konstruert en .458 kule på 365gr, En .4515 kule på 340gr, en 357 kule på 135gr og 155gr og til slutt en .404 kule til Rogers Jeffery.

dreimono22010  dreimono2010

 

dreimono12010

 

 

Og her er et eksempel på en 454 kule som er forenklet etter at den har kommet ut av konverteringen fra Autocad.

Og nå fremstår som g-Codes...

 

 

G0 z0.1

G0X8.0510

G1 F100 X7.0500

X5.8500

F100 Z-10.6194

G0 X6.8500

Z-0.0010

G1 F100 X5.8500

X5.6500

F100 Z-10.4265

G0 X6.6500

Z-0.0010

                 (Nesradius)

G1 F100 X5.6500

F100 Z-0.0205

F100 X5.4500

F100 Z-5.4009

G0 X6.4500

Z-0.0205

G1 F100 X5.4500

G0 Z-0.0010

G1 X5.2500

F100 Z-4.2877

G0 X6.2500

Z-0.0205

G1 F100 X5.2500

G0 Z-0.0010

G1 X5.0500

F100 Z-3.4920

G0 X6.0500

Z-0.0205

G1 F100 X5.0500

G0 Z-0.0010

G1 X4.8500

F100 Z-2.8416

G0 X5.8500

Z-0.0205

G1 F100 X4.8500

G0 Z-0.0010

G1 X4.6500

F100 Z-2.2799

G0 X5.6500

Z-0.0205

G1 F100 X4.6500

G0 Z-0.0010

G1 X4.4500

F100 Z-1.7807

G0 X5.4500

Z-0.0205

G1 F100 X4.4500

G0 Z-0.0010

G1 X4.2500

F100 Z-1.3282

G0 X5.2500

Z-0.0205

G1 F100 X4.2500

G0 Z-0.0010

G1 X4.0500

F100 Z-0.9128

G0 X5.0500

Z-0.0205

G1 F100 X4.0500

G0 Z-0.0010

G1 X3.8500

F100 Z-0.5274

G0 X4.8500

Z-0.0205

G1 F100 X3.8500

G0 Z-0.0010

G1 X3.6500

F100 Z-0.1679

G0 X4.6500

Z-0.0205

 

                  (Drivbånd)

X6.1000

g1 x6.1 z-9.5

x5.45

Z-10.2194

X6.1000

 

G1 Z-11.6158

F100 X5.6500

F100 Z-13.1994

 

G0 X6.6500 

G1 Z-14.1958

F100 X5.6500

F100 Z-15.6194

 

G0 X6.6500 

G1 Z-16.6158

F100 X5.6500

F100 Z-18.1194

 

G0 X6.6500 

G1 Z-19.1158

F100 X5.6500

F100 Z-20.6194

 

G0 X6.6500 

G1 Z-21.6158

F100 X5.6500

F100 Z-23.1194

 

G0 X6.6500 

G1 Z-24.1158

F100 X5.6500

F100 Z-25.6194

 

G0 X6.6500 

G1 Z-26.6158

F100 X5.6500

F100 Z-27.3990

 

G0 X6.6500

Z-26.9663

G0X8.0510

G0Z-0.0010

 

(slutt på grovdreiing)

G80

G0 X3.5327 Z-0.0549

G18

G3 X5.6151 Z-7.6796 I-12.9176 k-7.6247 F60.00

G1 X5.6150 Z-10.5000

X5.7350 Z-10.6200

X5.9350 Z-10.6200

X5.9350 Z-11.5000

X5.7350 Z-11.5000

X5.6150 Z-11.6200

Z-13.0800

X5.7350 Z-13.2000

X5.9350 Z-13.2000

X5.9350 Z-14.0800

X5.7350 Z-14.0800

X5.6150 Z-14.2000

Z-15.5000

X5.7350 Z-15.6200

X5.9350 Z-15.6200

X5.9350 Z-16.5000

X5.7350

X5.6150 Z-16.6200

Z-18.0000

X5.7350 Z-18.1200

X5.9350 Z-18.1200

X5.9350 Z-19.0000

X5.7350

X5.6150 Z-19.1200

Z-20.5000

X5.7350 Z-20.6200

X5.9350 Z-20.6200

X5.9350 Z-21.5000

X5.7350

X5.6150 Z-21.6200

Z-23.0000

X5.7350 Z-23.1200

X5.9350 Z-23.1200

X5.9350 Z-24.0000

X5.7350

X5.6150 Z-24.1200

Z-25.5000

X5.7350 Z-25.6200

X5.9350 Z-25.6200

X5.9350 Z-26.5000

X5.7350

X5.4671 Z-27.5000

g0 x7

g0 z-9.0

G0 x5.734

G1 F100 Z-29

g0 x9.394 z-27.309

m0

 

g1 f100 x9.5

f25 x15.869 z-27.309

g0  x7.0

g1 f100 z-28.557

x-0.444

G0 x7

G0 z0

g1 f100 x4.6

m03

Tja det var vel det og så langt alt vel... Men altså selv om messing kulen nå fungerer som den skal kan det gjøres bedre.  To løsninger gjenstår nå for å få opp vekt. Den ene er nå på vei til og testes. Messing kulen spennes da opp i en spennhylse i dreibenken og et 9,5mm bor, bores 23,5mm inn i kulen bakfra.

Litt fluxe pulver helles i kulen og en blykjerne settes ned i kulen. Kulen varmes opp til blyet smelter og fyller kulen. Så spennes kulen igjen opp i dreibenken og bakende rettes av.

Nå er den ferdig og veier ca 375gr. Da er den oppe i ca det samme som 378 Caly blykulen og det må sies er langt på vei en forbedring selv om det tar uforholdsmessig lang tid pr kule.

Så var det her om dagen jeg fikk meg en overraskelse. Satt opp kronografen og skjøt 3 skudd med 340gr monokulen med 24gr Hogdon 110. Her fikk jeg i gjennomsnitt 1280 fps. Så dreide jeg av 4 drivbånd for å se om det var stor forskjell med 7 drivbånd kontra 3 drivbånd. Med 3 drivbånd fikk jeg et gjennomsnitt på rett over 1300fps. Altså bare ca 20-30fps og vinne på og fjerne 4 bånd. Så kom overraskelsen. Samme ladning ble brukt, altså 24gr H110, men nå med Bimetall kuler som veide 375gr og nå var hastigheten oppe i 1320fps. Kulen var tyngre, men hastigheten høyere med samme krutt og kruttvekt! Eneste forklaring jeg i farten kan komme på er at kulen er litt ”mykere” nå som den er boret ut og fylt med bly.. Det kan kanskje være noe strukturforandring i messingen når den varmes opp for og smelte blyet, men neimen om jeg er sikker på noen av teoriene. Jeg holder en knapp på at det er utboringen som gjør at kulen nå får lov til og gi seg litt gjennom løpet.

Parallelt med bimetall kulen jobber Roger og jeg med enda en løsning på ”vektproblemet”. 6 juni 2011 går det  en liten men uhorvelig tung håndfull med tungsten kjerner med fly fra USA..

tungstenTungsten har en egenvekt på 19.23g-cm3 kontra bly som ligger på 11.34g-cm3.

Når jeg fyller bly i messingkulen går det med ca 225gr bly for å fylle opp et hulrom på 9,5x23,5mm Hvis vi regner med at tungsten er o,7 ganger tyngre enn bly får vi da 225gr x 1,7 = 382,5gr og med en ”mantel vekt” på ca 150gr vil da kulen veie ca 532gr!! Hvis dette stemmer sånn noenlunde snakker vi om en formidabel vektøkning!! Nå snakker vi om at vi plutselig har mer en nok vekt å jobbe videre med. Da kan det kanskje bli aktuelt og trimme kulelengden ned en millimeter og få en balansert kule på rundt 400 til 450gr. Da begynner kanskje kruttsortene H110, N110, N120 og gjøre jobben sin.

Ulempen så langt er bare at det er dyrt som f.. Vi snakker mellom 6 og 7 dollar pr kjerne + jobben og lage kulen. Tungsten kulen blir presset/limt inn i mantelen. Det blir en spennende høst og gå i møtet og så bør det bare snart dukke opp en ”billig” fellings lisens på elefant. Hvis noen der ute sitter på kontakter når det gjelder elefant så ta kontakt.. Det er jo det som er fint med rammelån..:)

 

Da blir det en pause fra meg..

 

01.06.2011

 

Ikke så lang pause denne gang.. Igjen er det 4 timer på en flyplass som gir tid og rom for litt skriverier...

 

Ikke fått gjort så mye med kulene egentlig og Tungstenkjernene er ikke ventet før litt senere ut i juni. Men... det jeg har fått gjort så langt, er å ta Kai`s

 6 tommer`s FreedomArms i 454 Cas og kjørt en 3X5 skudds test med CalyMono 333gr kulen (som jeg nå i all beskjedenhet har kalt den).

Grunnen til å bruke Kai`s FA og ikke min er at han besitter en original og jeg en med et Pac-Nor løp. Kai`s har en 1:24 stigning som er det FA bruker i både 454Cas og 45LC. Mitt Pac-Nor løp har en 1:18 stigning.

 En kjapp test før jeg dro til Afrika avslørte aldeles ypperlig presisjon i min Pac-Nor utstyrte FA, men for alle andre med en FA er det jo ikke så viktig hva denne 333gr CalyMono kulen kan vise til i Pac-Nor pipen, men heller hva den kan vise til i en FA med original 1:24 twist løp.

Fjernet Kai`s Trijicon tj-ms03.jpg   

Og monterte en 4X Leupold som egner seg mer til fintesting. Skal det bare testes for og se om ladningen går godt nok. Er det helt ok og bruke Trijicon eller lignende 3-4moa dott sikte mot en 25 meter pistolskive satt opp på 50 meter. Da er det akkurat svart ring nok igjen rundt rødpunktet til å definere siktepunktet.

 Bruker 3X3 hvite klistrelapper for og definere korset når jeg tester på 50 meter.

kaifa.JPGHer klar for test...

 

Etter innskyting skjøt jeg en femskudds serie på 25 meter for å få litt mantel i løpet.

Denne første serien målte ....  20mm Jsmall25meterkai.JPG

 

Så var det bare å konsentrere seg og gå i gang med en 3X5 test på 50 meter.

small50no1.JPGsmall50no3.JPGsmall50no2.JPG

 

Største gruppe målte 38mm og minste 21mm d. Gjennomsnittet for disse 3, fem skudd seriene ble på 30,6mm!

Helt utrolig bra må jeg si..

 

Hadde også laget noen få ”CalyBi” kuler som veide 375gr og gikk ut fra min 6,25” med 1320fps. Her hadde jeg bare nok til 2 serier og vekten var ikke så veldig jevn.

small375calibi.JPGsmall375calibi1.JPG

Første serie på 50 meter målte 68mm og neste 38mm så selv om resultatet ble ca 50mm så gjenstår det nok å jobbe med utboring og blyfylling i disse før de blir jevne..

 

....End....