Optikk del 1

Det røde punkt.

 

Siktemidler, det er vel ingen andre aspekter ved håndvåpen (jakt) jeg har hatt større kvaler ved. det er en drøss av forskjellige siktemidler som alle er best på forskjellige felter, noen av egenskapene jeg trenger finnes i de fleste men jeg vil gjerne ha et som er best på alt, finnes det ??.

Først skal jeg dvele litt ved det mest ekstreme: Laser !, finnes det noe bruks området for den i håndvåpen jakt ?, nei…. vel det eneste scenarioet jeg kan se hvor laser skulle kunne brukes er sammen med restlys briller/kikkert, men hvis du er så desperat etter å felle vilt er så er jakt med håndvåpen neppe veien og gå uansett så laser er UT!!.

Så går jeg til den andre ytterligheten:

Jernsiktene eller åpne sikter som vel er det vanlige navnet. Og felle vilt med åpne sikter på et håndvåpen står for meg som noe av det ypperste, hvorfor mener jeg det ?, jo de har etter min (begrensede) erfaring så mange ulemper, i hvertfald hvis man jakter i Norge at du skal være villig til og la mye vilt gå før gode skudd byr seg. Jeg mener på ingen måte at de er upresise, se på metall silhuett skyttere som skyter bukker på 200m med åpne sikter!. Nei, jernsiktene er gode, når PKT 1, det er godt lys. PKT 2, man har rimelig god tid til og "line" opp siktene og sist men ikke minst så må sikte linjen være rimelig lang for at siktebildet skal bli presist. Vel det er en ting til, skuddavstandene blir betraktelig kortere med jernsikter. Uansett hva Amerikanske guruer sier om "safe" jakt på 200m med 5 ¾" Ruger i 44 mag med åpne sikter så sier jeg bare en ting "BULLSHIT"

Jeg har lest en drøss av disse "testene" og de flest går ut på og skyte på en stor stein på 200+ og hvis halvparten av skuddene treffer så er testen OK.

Går du for jernsikter så mener jeg følgende: Skarpe sorte sikter, undercut på forsikte, jeg har hørt mang en diskusjon vedrørende undercut på forsiktet og min mening er denne: det hjelper lite om våpenet kan trekkes fra et hylster på et halvt sekund uten bøss, hvis forandring i lyset gir 20cm treffpunkts forskjell, som igjen fører til bom eller skadeskyting. Det samme gjelder f.eks. S&W`s forsikte med et rødt plastikk felt innstøpt, under sterkt sol lys forandres siktebildet drastisk!.

 

Hva er så i mellom disse ytterlighetene ?, Pistolkikkerter og Rødpunkter !!

Først ut er Rødpunkt siktet:

Her er det mange forskjellige merker ute og går, ja en hver produsent av kikkerter har nå en eller flere rødpunkt modeller og i tillegg kommer hybrider som Bushnells holosight etc

 

Rødpunkt siktene består av linse elementer og en diode som prosjekterer et rødt punkt på et av linse elementene. Rødpunktet kan ha flere forskjellige størrelser, de mest vanlige er 3,5,7,10 moa (minute of an angle, 1moa =2,54cm/100m) hvor på en rifle 3moa er det vanligste fordi det dekker kun 7,5 cm på 100m noe som gjør det litt lettere og bestemme eksakt treffpunkt. Nå skal det sies at av de 3moa siktene jeg har prøvet virker det på meg som om de dekker noe mer enn 7,5cm.

10 moa er beregnet for konkurranse skyting, som for eksempel Praktisk pistolskyting, eller figursti med hagle. Jeg har selv brukt Aimpoint`s Comp-C i 10 moa under jakt på Rådyr, der jeg ikke forventet skyte avstander på over 70 m.

Fordelen med stort rødpunkt, ligger i at det er lett og "plukke" opp punktet hurtig noe som kan være nyttig når man smyg jakter i tett skog hvor man kan risikere og "gå på" dyret.

En annen fordel med 10 moa er at det på en måte er lettere og gjennomføre et avtrekk hurtig (kun psykisk) fordi den har den samme effekten som en kikkert på lav forstørrelse, kontra høy forstørrelse. Ved høy forstørrelse blir man gjerne stående og trykke og trykke og når skuddet endelig går har man gjerne brukt opp alt oksygen og all konsentrasjon og så blir det et dårlig skudd.

Jeg har flere ganger hatt Rådyr foran en 10moa dot (Geiter og killinger under bukkejakta så klart) og får med en gang en god følelse fordi punktet ligger tilsynelatende stille i "killsonen", vel nok om det, det er jo en subjektiv opplevelse av situasjonen.

Ulempen med noen av "konkurranse" modellene er at det er vanskelig og få dempet intensiteten på punktet nok til og kunne jakte med det i skumring/demring. Det jeg har funnet som løsning er og velge et fabrikat (for eksempel, Aimpoint) hvor siktet bruker 2 stk batterier, for så og fjerne det ene batteriet og erstatte det med en tilsvarende strøm ledende "duppeditt" (i Aimpoint`s tilfelle en 10mm mutter). Dette senker intensiteten over hele justerings område så punktet kan bli noe svakt ved sterkt solskinn, vanskelig og få i "pose og sekk"!

Jeg bruker den nye Aimpoint`s Comp ml om nå om dagen og den er ok på laveste intensitet, kunne vært svakere etter min mening, men ok.

De fleste har lys dioden inne i "røret" men Tasco, Doctor og C-more har rødpunkt sikter hvor dioden ligger utenfor røret og hvorfor det, jo fordi de ikke har noe rør, men frittstående linse elementer, noe som gjør dem mindre og lettere, men ingenting er gratis som kjent. Fordi punktet prosjekteres på det linse elementet som er ute i friluft får man det problemet at punktet flyter utover når det kommer vanndråper på linsen, dette gjelder også rødpunkt sikter med rør, men de takler dette langt bedre.

På et par av mine sikter har jeg Butler & creek linse beskyttere, disse har to funksjoner. Den ene er vel innlysende, det er ikke lett og se gjennom et sikte fullt av dråper og granbar, og har du prøvd og tørke av en linse med noe "medbrakt" under en norsk høstdag, det blir bare verre og verre jo mer du tørker. Den andre funksjonen de har er som batteri holder for reservebatteriet, jeg bare teiper fast et batteri på innsiden av lokket enten med dobbeltsidig teip (på cr2032 batteriene) eller fiber tape(duck tape,race tape), så kan jeg bli så glemsk jeg bare vil, batteriet er med "okke som."

Eneste gangen jeg ville ha brukt et sikte uten rør må være der hvor våpenet er så kompakt at det bæres i hylster helt til det trekkes for og skyte, for eksempel en 4"- 6" revolver etc.

Montering:

Her er det ting som må fin tenkes på før sikte/montasje kjøpes inn.

"Batterihuset" på rødpunktene har forskjellig form og lengde. Hvis montasjen er en Weaver skinne med flere muligheter for ring plassering som for eksempel original skinnen til en Contender er det ikke noe problem, men hvis man ønsker og bruke Leupolds "dual dovetail" eller "quick release" baser så blir det for kort mellom ringene til og få montert rødpunkter som for eksempel. Aimpoint Comp,c,ml,m og Tasco pro point etc. i noen tilfeller er det nok og sette opp ringene i en dreibenk og ta av litt, dette gjelder kombinasjonen Aimpoint/Millet dual dov eller Leupold quick release. Gå også klar av Leupolds ultra lave 30mm ringer, de er rett og slett for lave. Batterihuset kommer i konflikt med basen (Quick release)

Aimpoints Comp serie er basert på og bare bruke en ring, men her er det mulig og skru inn forlengelse som gir mulighet for ring nr to, hvis ikke er man nødt til og nøye seg med en Weverskinne, da de fleste andre montasjer baserer seg på to ringer for og bli "stabile."

Her kommer mer senere.