TC Contender

Steve  357Herret, Steve 357Herret, Steve 357 Herret, Steve 357 Herret

 

Sitter og tenker på Ken Thomson og Warren Center, hvordan de revolusjonerte håndvåpenjakten med sin geniale konstruksjon.

 Dvs, Warren Center viste i 1964, Ken Thomson (fra Thomson`s tool company) tegning på en enkeltskudds pistol. En divisjon av Thomson tools ble da til Thomson/Center Arms og i 1967 ble den første Contender vist.

Første kaliber ut var  .22 LR

 Det kom mange etter og sikkert noen før som jeg ikke vet om, men de bare blekner i forhold til the "one and only". 

Konstruert for jakt og raskt adoptert av Metall silhuett skytterne ble den kjent for fremagende presisjon og brukervennlighet. At prisen var moderat var jo heller ikke og fnyse av

Det finnes i dag pistoler som gjør enkelt ting mye bedre enn Contenderen, men ingen gjør alt.

Jeg tar en liten gjennomgang hentet fra hjernebarken:

                                                                      Remington XP 100.  Presisjons potensial uten sidestykke, med sin ultra stive låsekasse. Låsekassen har ikke utsparring for magasin og blir derfor stivere enn sin opprinnelse (XB br og mod 600/660). Den kan håndtere alt fra 22 Hornet til 458 Weatherby. Ulempen er at den blir unødvendig stor. Med lang låsekasse og et langt løp skal det litt til og definere den som en praktisk jaktpistol. Det må også børsemaker til for og bytte løp/kaliber. Ikke en særlig praktisk  jakt pistol, mer et spesialvåpen for en spesial jobb. som f.eks. Plains game jakt i Afrika eller Reins jakt her hjemme.

Her er en i 7-08 fra Custom shop`n til Remington

MOA: Enkeltskudds pistol basert på fallblokk mekanisme. Med "singel action" revolver grep tar den rekyl på en behagelig måte. Gruelig presis er den og den kan ta nesten hva som helst av høytrykks patroner.  Den er liten av dimensjon, men egentlig ikke beregnet på jakt så avtrekker bøylen er trang og det er ikke lett og gjøre en rask omladning. Løpene kan byttes om men det trengs innskyting fordi optikken er montert på ramma og ikke løpet. Dessuten er sikringen av tvilsomt design for jaktbruk.

Lone Eagle: Enkeltskudds pistol basert på et  kanon slutstykke. Kjent for bra presisjon, men dårlig avtrekk. Løpet er ikke utskiftbart men våpenet består av to deler: Ramme med oppspenner for tennstempel og løp med slutstykket. 

 Det finnes enda noen til, men poenget mitt illustreres ovenfor. Det blir litt som og ta med seg Bench rest børsa ut på jakt, den er presis nok til og skyte øyet ut på en bever på 100 meter, men er knappest ideell i praktiske jaktsituasjoner med sin høye vekt og 30X kikkert. 

Alt det Rem XP 100, Moa, Lone Eagle, Rpm, etc. klarer på 300 meter klarer Contenderen på 200 meter og det gjør den i en mer helhetlig innpakning.

La oss se litt praktisk på det. Jakter jeg med pistol etter stort vilt, som Elg, Eland, Kudu etc leverers TC`n i 375 Win og 45/70 som gjør jobben opp til 150m og holder ikke det leverer JD Jones sine patroner basert på 444 Marlin hylsa (358 JDJ,375 JDJ) som strekker grensene enda lenger, Men hva er nå poenget med og tangere rifle hold?

"Break open" designet tillater rask omladning og med hane og sikringen sittende på toppen av hanen er den designet for jakt og ikke bane. 

Hvis en lavmonterer en kikkert kan det være litt trangt og få spent hanen, men når hanen er spent er det ikke noe problem og få avsikret. Det leveres også en duppeditt som skrues på hanen så den er lettere og få tak i.

Avtrekkeren aktiverer hanen via en snellert, så avtrekket er meget bra ut av esken og blir 110% ved og polere et par deler.

Sikter, enten det er faste eller optiske, sitter på løpet så det er mulig og ha et dusin løp klar for "action" hvis det er ønskelig.

Presisjon: Bra nok i massevis!, løps emnene er fra Shilen og Douglas. Mine begrensede tester viser f.eks. .223 Rem (som er det eneste høytrykks kaliberet) 15mm på 100 meter (alt er gjennomsnitt minimum 3 serier av tre skudd) 7 Tcu: 21mm på 100 meter, 357 Herret 30mm på 100 meter og sånn fortsetter det.  Det eneste kalibret jeg ikke har vært helt fornøyd med er 30/30 Win. Rundt 50mm er vel det beste jeg har fått ut av den (har hatt tre løp). Helt ok siden jeg ikke velger 30/30 på dyr under Rev, men de løpene jeg har hatt har vært "sære" og kun likt spesielle ladninger.

Selv har jeg hatt:   .22lr, .223Rem, 6.5Val, 30us, 30 Herret, 7Tcu, 30/30win, 22k.hornet, 357mag, 45lc/410, 444Marlin, men det er et kaliber jeg kommer tilbake til som for meg står som "THE Contender kaliber" Nemlig 357 Herret!

Når Contenderen kom på markedet var det straks et behov for spesialpatroner og det spesielt hvis man hadde en forkjærlighet for 10" løpene. 14" kom seg unna med rifle patroner men i 10" løpet ble det fort klart at de fleste rifle patroner hadde for stort hylse volum i forhold til den beskjedne løpslengden. 

Steve Herret designet først 30 Herret. Patronen var basert på 30/30 Win som Contenderen allerede var kamret for, men i motsetning til 30/30 Win som minst måtte ha 14" løp leverte 30 Herret`n lik prestanda ut fra et 10" løp (sammenlignet med 30/30 i 10")og det med bedre presisjon og langt mindre rekyl.

Kalibret var en suksess både på bane og til jakt på middels store dyr. Eneste ulempe var at det var litt jobb og forme og kappe hylser, siden 30 Herret aldri ble en fabrikk patron.

Steve så at  30 Herret`n trengte en storebror og gikk i gang med og designe en grovere patron igjen for optimal utnyttelse av 10" løpet.

Den nyfødte het 357 Herret 

At den bruker samme kule som 357 mag er riktig i teorien, men skal potensialet utnyttes max må det spesial kuler til. Kuler som f.eks. 180 gr single shot pistol kulen fra Hornady eller kuler beregnet for moderate rifle hastigheter. Som den Rund nesede Remington kulen på bildet.

Igjen er det 30/30 Hylsa som er basis og nå er den kappet fra ca 51,6mm til ca 44.5mm. Omformingen er grei, bare og kalibrere en 30/30 hylse i 357 Herret die, for så og kappe den til riktig lengde. Siste steget frem mot ferdig hylse er og lade den opp med litt redusert ladning og skyte så hylsen får den riktige fasongen. Før neste omladning er det som regel nødvendig og trimme hylsene til eksakt lengde, samtidig som dette retter opp skjeve hylsemunninger.

For og gi en indikasjon på hvor i "landet" 357 Herret ligger så har jeg  sammenlignet den med tidenes ubestridte Magnum, nemlig 44 Mag.

Øverst en 240 gr 44 kule som flyr i 1400 fps fra en 7,5" Ruger Super Blackhawk og nederst en 180 gr .357 kule som går ut med 2000fps fra en 10" Contender.

Der 44`n ut fra munningen gir 1384 Joules X 0.1020 = 141 kgm (som er lettere og forstå for oss som er vokst opp med kilogram/meter), gir 357 Herret`n 2099 Joules (214 kgm). På 100 meter har  44`n 873 Joules (89 kgm) igjen, mens 357`n har 1480 Joules (150 kgm).

Som du kan se blir 44`n smågutt i forhold til 357 Herret`n.

 Hvis vi ser på kulebanen er det også store forskjeller. Innskutt på 100 meter faller 240 gr 44 kula 21 cm på 140m. En 180gr 357 kule faller på tilsvarende avstand 8,6 cm!.

Alt dette er så klart ikke mulig og oppnå uten hva ?. Jo rekyl. At rekylen er merkbar er ikke mulig å stikke under en stol. for en Jeger som trener et begrenset antall skudd hver trening og noen få skudd til jakt er det ikke noe problem, men for Metall silhuett skytteren som skyter minst 40 skudd pr konkurranse blir rekylen ubehagelig etter hvert, og derfor har den også forsvunnet sakte men sikkert fra MS banene.

Munningen  på 357 Herret`n til venstre  (Kappet Super 14" løp)er mye tykkere en munningen på det åttekantede 30/30 Win løpet. Herret løpet blir ca 200 gram tyngre og det merkes godt. Sammen med Pachmayrs gummigrep (som er tyngre enn tregrepene) og en Kikkert i stålmontasje ligger den på 1900gram mot 30/30 Win med tregrep og tynt løp`s 1400gram.

Personlig setter jeg den høyest av alle Contender patronene, hvorfor spør du kanskje ?. Betydelig rekyl og patronen er en villkatt så den må lages fra "bunnen av".

Vel det er akkurat det som er det som "trigger" meg. Dette er ingen rifle patron, men en patron spesialdesignet for Contenderen pistolen, ogdet med et mål for øyet, nemlig JAKT.

 En kraftig presis patron for moderate hold og designet for en pistol som med hånden på hjerte fremdeles kan kalles pistol

Selv har jeg både 14" 16" Contendere og Remington XP 100 i 15" men det er 10" som står for meg står som "den riktige" lengden på en enkeltskudds pistol.

 Med 10" løp er pistolen fremdeles og regne som et våpen som kan skytes på frihånd og proporsjonene er bare "riktige!!", toppet med et rødpunkt eller en pistolkikkert blir det en hendig pakke med kraft til og felle alt opp til og med hjort og kanskje også en Elg, selv om jeg ville valgt helt annet skyts hvis jeg skulle på Elg jakt.

Jeg har bestemt meg for at den skal få bli med til Afrika til høsten. Nå vil jeg begynne og teste kuler for presisjon og ekspansjon.

SÅ PISTOLEROS!!! FØLG MED!! (fortsettelse følger)

Calibros