Kuler for Dumbo!

 

 

 

Første tur til IWA messa i Tyskland ble en minnerik opplevelse. Og vasse i dobbeltrifler og stasj gjorde sitt til at både speilrefleks og digitalkamera gikk varmt. På håndvåpen siden var det ikke så mye spennende, men det kan jeg komme tilbake til.

Poenget er at midt oppe i det hele stod det en Sør Afrikaner som promoterte jakt både i RSA og Zimbabwe. Etter litt snikksnakk, kom vi inn på temaet, håndvåpenjakt og Zimbabwe. Jeg påpekte at det var synd at det ikke var mulig for oss og komme in i Zimbabwe annet enn med rifle.

Sør Afrikaneren snakket litt med en kar som bodde i Messina men som hadde 1,5 mill mål jaktområde  i Zimbabwe og han kunne opplyse at det ikke var noe stort problem!!!!. HÆÆ HVA! litt undrende og klar for en ny skuffelse forklarte jeg at vi hadde spurt alle vi kom over om håndvåpen jakt i Zim og hele tiden fått til svar at det ikke lot seg gjøre. Han kunne forklare at det for så vidt var sant, men at det fantes en mulighet for og søke om "special gun permit" for håndvåpen, og at det  som regel ikke var noe problem. I tillegg kunne han tilføre at hvis vi kunne stable en gruppe på 4-6 jegere for 2005 på Elefant og Bøffel skulle vi få "gromme" priser. Helt ør i hodet forlot vi RSA standen og i skrivende stund er vi i forhandlinger om en 2005 tur.

Det forklarer vel kanskje overskriften "kuler for Dumbo". Jeg har hele tiden vært "cool calm and collected" når det gjelder Bøffel. Vel er den sint og sær, men den  er ikke større enn en Giraff eller stor Elg og den tåler ikke 400gr Bly verken i hjerte/lunger eller hode. Så utfordringen når det gjaldt våpen og kuler for Bøffel var under kontroll.

 For Elefant!, se der stiller saken seg annerledes. Hjerte og lunge skudd avviker ikke stort fra  normalen. En tung godt støpt blykule fra .454 Casullen gjør jobben, ingen tvil der. Det som er spesielt er  at, før en Elefant har blødd tom eller er tom for Oksygen rekker den i noen tilfelle og gjøre mye ugang.

Jada, man kan jo så klart basere seg på at  PH`n (Sør Afrikansk profesjonell jeger) Klarer brasene når Elefanten kommer for fulle mugger og revolveren virker som en tannpirker, men jeg har nå en formening om at våpenet som skal brukes må om enn med minimums margin  klare av jobben på egen hånd. Altså, jeg vil at det våpenet jeg jakter Elefant med bør, med en viss margin kunne felle en Elefant selv hvis den må felles med hodeskudd forfra.

Hjernen til en Elefant:

Sitter dypt i hodeskallen og er beskyttet av en honeycomb skalle, ikke ulik den som brukes for og lage sterke lette profiler i aluminium for fly (flyvinge). For og trenge igjennom denne kreves en god kule. For og med rimelig sikkerhet kunne bruke et håndvåpen (revolver) til dette kreves en kule med høy "Sectional Density" altså en kule som har høy vekt i forhold til sitt tverrsnitt

To Løsninger: En kule for Freedom Arms revolveren i 452" eller en .458 Kule for en dobbelt løper 45/70 pistol. Begge løsninger krever omtrent samme kule, så jeg har begynt og jobbe med .452 kulen til FA`n. To løsninger kom jeg opp med. Den første består i og bruke en Støpekule i bly forsynt med en Tungsten kjerne.

 

Visste du at...
Tungsten har det høyeste
smeltepunktet av alle metaller,
og at dette er hele 3,410 grader?

425gr kulene fra Lyman blokka (dette er en 400gr .458 blokk som av en eller annen grunn gir 425gr kuler i Brinell 17)

Først en liten bore jobb i basen.

Så var det og dele noen svindyre 375 Speer Tungsten kuler, og vips!

Så var det Tungsten kjerner klar til montering.

Nå har jeg en kule som tipper vekten på 450gr og som fremdeles kan lades til normal lengde i en FA sylinder.

Er dette løsningen?? Neeei jeg tviler. Jeg kan sikkert få den opp i 1300-1400fps ved og bruke Hogdon 110 (jeg fikk 425gr kulen opp i 1511fps, men det var på bekostning av et vel anstrengt arbeidstrykk) men jeg unngår ikke det jeg ser som det største problemet, nemlig at kulen får oppsvamping og så avsliting av bly. Først så jeg på Tungsten kjernen som en penetrator, men jeg tror nå ikke at det vil fungere sånn. Kulen vil nok i stedet "soppe" seg på vei gjennom honeycomb skallens og miste hastighet før Tungsten kjernen får gjort noe nytte for seg som "panserbrytende". Fordelen kjernen gir er nok at jeg kan moderere hastigheten og få mer bly  på samme kule tverrsnittet Jeg har gjort klar noen til test med har nok mer tillit  til den neste ideen, nemlig:

 STÅLNESA!! 

En 425gr blykule som bores litt i nesen og får en stålkopp montert veier 400gr: Her er Tungsten kulen til venstre og en stålnese kule til høyre.

 

Kulen er kortet inn 2mm for så og få boret et hull, 8mm dypt, 5 mm i diameter. Så blir en "stålnagle" påført tokomponent lim og så presset inn i nesen på kulen. Til slutt blir kulen neseradius forandret til og passe naglen.

Om det virker vil tiden vise. Problemet blir og se om kulen er en forbedring i forhold til 378gr Caly kulen.

Og teste i våte kataloger vil ikke fortelle meg stort all den tid alle 378gr kulene ser ut som de kan lades om igjen etter og ha vandret 105 cm i katalogene. Nei jeg må finne noe som kan gi 378gr kula juling og få den til og bryte opp for så og sammenligne den med "stålnesa".

Denne siden blir fortløpende oppdatert! Følg med.

Onsdag 31.03.2004

 

Første testbulk ferdig i dag. satt opp dreibenken til og gjøre faste oppgaver for og se om det lot seg og "produsere" kulen på en litt effektiv  måte.

Først dreide jeg av alle "flat point`n" 3,5mm og samtidig boret jeg med senterboret. Så ble et hull 8,2mm dypt og 4,8mm i diameter boret i kulene. (must med spennhylse chuck for og få kulene til og "løpe" mellom hver oppspenning).

Så ble naglene, som har en stem på 5mm i dia, presset på plass. Siste men ikke minst ble "nesen" dreiet i 15 grader for og få riktig fasong..... Phuuuuuu.

   

En helt ordinær nagle kjøpt i 200 pk på Tingstad.

Til neste gang bruker jeg et 4,9 eller 5,0 mm bor (nå 4,8mm), fordi det ble vanskelig å få naglestammen til og entre kulen rett, den stilte seg ofte på skrå når jeg skulle presse naglen inn. litt bedre klaring og et tokomponent lim er nokk bedre.

Ved veiing ble det klart at det fint går an og holde seg innenfor en + - 3grains i produksjon og så er det bare og veie og plukke ut de kulene som ligger på +- 1grains etterpå.

kulene veide ca 390gr og hadde en lengde på 27,10 mot original kulen som målte 27,5

fortsetter senere:

 

31.07.2004 Lørdag.

Så er det dagen derpå!  "Hangoveren " begynner og gi seg etter siste helgs testing.

Med bilen full av telefonkataloger entret jeg Avgrunnsdalen for en test av det som frem til nå så ut som mulige kuler for Elefant.

Kulene som skulle testes var en 425gr Hardstøpt Lyman kule, 370gr kopperbelagt Frontier  og en 390gr kule som jeg selv hadde konstruert med en stål nese for og motvirke deformering ved gjennomskyting av ben og skalle.

Katalogene fikk noen timer i bekken, som renner gjennom dalen og vel stablet opp var det bare og skyte.

Først ut var 425gr kulene, drevet av 21gr Vithavori N110. N110 er et standard magnum pistolkrutt som brukes i alt fra 357 mag og opp. Kruttet tar opp mye volum og det krevde hard komprimering for og få kulen satt dypt nok til å få en god krymp. Ladningen var kronografert tidligere på våren og munningshastigheten passerte 1330fps altså bare 20-30fps under det 378gr kulen går med samme kruttvekt. Målingen på våren var uproblematisk og hylsene falt lett ut av tønna. Nå derimot var saken en annen. Med 20 grader i lufta var det helt klart at trykket økte uforholdsmessig fort. Lett kratring av tennhettene og treg ekstraksjon av hylsene var resultatet.

Det ser ut for meg som om det nå er for liten margin ved bruk av N110 kruttet. Det var sikkert ikke ment og brukes ved så høye kulevekter og ved så høyt trykk. Disse ladningene jobber med trykk som overstiger normalt rifletrykk på 50-60000 psi, noe som var tydelig ved presisjonstesten. Når 425gr kulen ble testet (4X5 skudd) på 50 meter lå 5 skudds gruppene på 110-115 mm og det er en dobling av gruppestørrelse i forhold til 378gr kulen ved samme ladning. Basen på 425gr kule hadde da også tydelig varme/trykk erodering på de kuler som ble funnet i katalogene.

Dette var i seg selv ikke gode nyheter, men i tillegg viste det seg  at penetrasjonen i de våte katalogene ikke var nevneverdig dypere enn med 378gr kulen som bare hadde en munnings hastighet som var 20-30fps høyere. 107-110cm penetrasjon hadde 425gr kulen og dette er i gjennomsnitt bare 2-3 cm bedre enn det 378 kulen greier.

Ser du nøye etter på bildet ser du en 425gr kulen som har penetrert 107cm og står ut av siste katalog!!

425gr kulen  penetrerer i rett linje og avviker ikke fra den kursen den hadde når den entret katalogene. Dette er Ekstremt viktig og er også en egenskap 378gr kulen har beholdt til tross for at den er modifisert.

 

To kuler plukket ut på rsepektive 107 og 110 cm.

Kulene beholder fasongen men basen er preget av det høye trykket. Dette skulle nok ha vært en gascheck kule hvis den skulle hanskes med trykket.

 

Neste kule ut var min nykonstruerte 390gr kule, den også basert på Lyman`s 425gr blokk. Etter at nesen er dreiet ned og naglen er montert tipper vekten på 390gr.

Resultatet var mild sagt nedslående. På grunn av endret balansepunkt greide ikke kulen å holde seg stabil og tumlet så fort den entret katalogene. Et gjennomsnitt på 85 cm er ikke bra nok og en kule som tumbler vil ikke greie og beholde retningen, så her er det bare og se fakta i øynene og droppe den.

Sist og minst var 370gr Frontier kulen. Jeg sier 370 for det er det den veier. I katalogen oppgir Frontier den til og være 380gr, men ei det er den ikke. 370gr er jo også en respektabel vekt så.....

Kulen er kopperbelagt elektrolytisk (lager en mer utførlig test av den  senere) ala Reinier og Berrys. Presisjonen var bra så jeg tenkte at den måtte få være med og kjempe om en tur til Botswana.

Katalogtesten ble utført og det med et mild sagt merkelig resultat. 15 kuler ble skutt og bare tre funnet igjen inne i katalogene. Kulene som ble funnet hadde penetrert 70, 70 og 90 cm. De andre (fem av dem) ble funnet liggende ved siden av katalogene på ca 80 cm merket. det så ut som om de fleste kulene penetrerte ca 70-80 for så og skjene ut av katalogene helt på slutten når farten var lik null. 80 cm penetrasjon er fremdeles respektabelt når man tenker på at en "normal" mantelkule i 300gr bare klarer ca 35-40cm, men det er allikevel for dårlig når alternativet er en 378gr kule som penetrerer 107 i gjennomsnitt. Som en trenings kule derimot, skulle den fungere perfekt hvis treffpunktet er sånn noenlunde likt 378 kulen.

 

Så der står jeg tilbake med den kulen det hele startet med. 378 Calyen ser ut så langt som og bli den som blir med til Botswana, med mindre noe annet dukker opp. Tenker litt på og kjøpe en ny Lyman blokk og kanskje ta den ned fra 425gr til 390 eller 400gr. Prøve og finne den gydene middelvei. Et triks jeg lærte av Lawson Wallery for noen år siden må også prøves. det går ut på og snu en gascheck og legge de ned i hylsen på de kulene som ikke har rille for gascheck. Dette burde kunne hjelpe litt på presisjonen på de ladningene som lider under baseerosjon.

TIME WILL SHOW!!

 

Cali----