Botswaaaaaaana! here we come......!!!!

(En reisedagbok for Elefant jakt i Botswana 2005)

Offisielt navn

Republikken Botswana

   

Areal

581 730 km²

   

Folketall

1,5 mill.

   

Største byer

Gaborone (180 000). Andre større byer: Francistown (75 000), Lobatse (30 000), Selebi-Phikwe (46 000).

   

Språk

Engelsk, setswana

 

 

 

05.07.2005

Nå ser det ut som det blir en realitet!

Etter å ha forhandlet med "Sandriver Safari" i Zimbabwe en stund så det mørkt ut. En pris på 11500 $ for en 10 dagers jakt på Elefant og Bøffel er nok ikke så galt men allikevel langt utenfor "budsjett"

I tillegg kommer flyreise og div.... Altså nærmer det seg 100000 kroner  og en skikkelig Mongstadsprekk.....

Da kom det gode nyheter. "Casull" men sine nye kontakter i Botswana kom den 2 juli med nyheten om at han hadde sikret oss Elefantjakt. Mars 2005 er datoen og avtalen er en 2-1 jakt i et område nær Okavango Deltaet. prisen er levelig og vi kan jakte "Tusker Elefant", uansett størrelse. (Zimbabwe jakten var non tusker)

Nå er det ferietid og ingenting skjer på et par uker, men så er det og starte testing av nye kuler etc.

Kommer til og holde denne siden oppdatert fra tid til annet. En slags Pre reise dagbok :)

Cali....

18.07.2004

Kom hjem fra ferie på Fredag kveld etter to flotte uker med "gutta" (Simen 5 Stian 8) 14 dager med Fiske og tur fra hytte og Lavvo. Hjemme lå det Ferdigladde patroner i .454 og ventet. Det Sørafrikanske firmaet Frontier hadde sendt kuler i  som skulle være dugendes til jakt. Kula, en påstått  380gr (veide 370 og blir derfor fra nå omtalt som 370gr) blykule som var påført glidemetall (ala Berrys etc) skulle Presisjons testes og selv om kulen virket godt konstruert, var det mer med tanke på og ha en tung trenings kule som jeg slapp og støpe, enn det var og bruke den til jakt. ikke det at den ikke ville duge, men det var ting ved den som ikke gjør at den når helt opp når det gjelder og velge kule for Elefant jakten. (kommer tilbake med en større test av denne kulen senere.).

ladningene jeg valgte var 21 og 22 gr Vith N110 bak den 370gr tunge kulen. Forventet noe høyere trykk og lavere utgangshastighet i forhold til en ordinær blykule all den tid Frontier kulen var belagt med glidemetall (kopperlegering), men det så ikke ut til og være betydelige forskjeller.

Med 22gr Vith N110 og med en solid rullekrymp var utgangshastigheten 1340fps og gjennomsnittet på tre femskuddsladninger, lå på 61mm skutt på 55 meter. Verken eksepsjonelt dårlig eller bra men ok for min FA som sjelden kommer under 60mm  på 50m med noen ladning. Hylsene viste ikke tegn til og klebe i kammeret, men allikevel regner jeg denne ladningen som absolutt .454 Casull +P

For jaktens skyld blir det ikke noen "big deal" om gruppene på 50 meter er 30 eller 60 mm, mye viktigere er det at kulen gjør "jobben" i det den treffer Elefanten. Kulens fremste egenskaper må være og penetrere i rett linje og lage en så stor sårkanal som mulig. Her er det ikke mulig og få i "pose og sekk". Hvis en ekspanderende kule velges, vil det ikke i en revolver (knapt nok i en storvilt rifle) være mulig og oppnå  tilstrekkelig penetrasjon. Hva er tilstrekkelig?? Minimum er at den når hjerte lunger fra forskjellige vinkler og når på Elefantjakt, bør den også nå hjernen på et frontskudd hvis Elefanten skulle angripe.

I følge Sarel Badenhorst som er en Sør Afrikansk håndvåpenjeger er det ikke noe problem og nå hjernen på en Elefant med en godt konstruert blykule som er tung i forhold til tverrsnittet sitt. Jeg kommer til og teste en tidligere omtalt kule med en stålforsterket tupp, men kommer også til og se om det er tilstrekkelig og enten bruke min 378gr kule eller den nye 425gr blykulen jeg nå har støpeblokker til.

Botswana......

Det har foregått jakt (hvite jegere) i Botswana fra tidlig på 1800 tallet, men allikevel var det ikke før på 1960 tallet hvor det begynte og bli problemer (de var på vei mot uavhengighet) med profesjonell jakt i Kenya,Tanzania og Uganda, at profesjonelle jegerne som Harry Selby (John Henry Selby), Andrew Holmberg, John Kinsley-Heat, Jackie Blacklaws and Liam Lynn kastet sin øyne på det til da praktisk talt uberørte Bechuanaland, nå kalt Botswana. Frem til da og i mange år var det kun et par hjulspor i Kalahari ørkenen som gikk fra Mafeking i sør (Sør Afrika)  til Francistown sånn midt på vestsiden av Botswana. En tur på 585km. Det enorme Okavango deltaet i nordvest var praktisk talt uutforsket på den tiden.

  

31.07.2004

Sjekket opp flyprisen her om dagen. med Air France fra Gardermoen - Sør Afrika og Air Botswana til Maun skulle prisen ligge på 8000 kroner hvis vi tok ut billetten innen 48 timer. Var fristet til og bestille, men vi trenger desperat et A4 dokument fra de rette instanser i Botswana som forteller oss at vi er velkomne med hver vår FA revolver. Casull  (Rune) har sendt inn søknad og det tar visst fra fem til åtte uker så vi må helle litt is i årene. Casull har fått bekreftet at 500`n (Dobbel Krieghoff Classic i 500 nitro) skulle komme i oktober og serienummeret har han allerede fått.

 For og komme ned i vekt blir det i 2005 bare to FA`r og Casull`s 500. At vi i hele tatt tar med 500`n er basert på tidligere trøbbel i Afrika. Hvis det til tross for at vi har alle papirer i orden skulle få problemer med og få revolverne inn i Botswana har vi i det minste 500`n

Lanaaaang testdag forrige Søndag og resultatet er her (klikk på bildet).

Datoen er snart klar. Har sjekket været og Botswana har mye regn fram til midten av mars, så mars er nå den eneste måneden som er aktuell. I februar er det alt for mye regn og i april starter høysesongen for "ordinær" trofé jakt, så fra midten av Mars ser det bra ut. Gresset er fremdeles høyt i mars og i følge Chris kryr det fremdeles av slanger (jeg håper noe av det er overdrevet) så det blir og trene mest mulig stående skyting og så får en ha med seg en hagle.

19.10.2004

 

Vi har "trådd vannet" dvs. Alt har dreid seg om Elgjakt den siste måneden. Dobbelrifla ble klar før elgjakten

 

Og en stor suksess var den selv om den bare var med som Backup for FA`n. Det skulle vise seg at Fa`n ikke slapp til i år pga dyr med litt høy fart, men Dobbel riflen felte ei Ku. Etter at dagens drivjakt var over, fikk jeg brukt den siste skumrings timen til smygjakt. Kua spratt opp av myra og 45/70`n sendte henne hodestups ned igjen! En kalv kom i hui og hast sammen med ei ku langs postrekka  . Jeg fulgte på til kalven var klar av mor og felte den i beste hagle stil...

Men i hvert fall, nå er vi i Oktober og ting skjer... Først begynte det og regne i Maun (Og det er vel tidlig) og siden vi ikke hadde fått ut fingeren og kjøpt billetter ble det bestemt og dra litt før så vi ikke endte opp med tørke både på vann og Elefanter. Så ringer Kristian heseblesende og forteller at han har fått mulighet til og være med. Nå er vi plutselig en for mye siden Chris har klart  sagt fra at han bare vil ha to om gangen. Cas.. presiserer at vi drar tre på egen risiko og at skulle det bli problemer med og felle tre elefanter så får det gå..

Så ringer plutselig Kai og forteller at leiligheten er solgt så det ligger cash og mugner på konto!!

Aha... nå er vi to grupper og alt er igjen fryd og gammen. Cas og jeg drar 14 februar 2005 og Kristian og Kai drar den 25 Februar.

Kristian har lånt en Brno som er bygget om og kamret for 458 lott. Kai ringte meg i dag og fortalte at en Ruger Super  Redhawk i .454 Casull var i bestilling. Denne kommer vi til og montere en Aimpoint Comp ML på med litt modifikasjoner.

Billettene bestilles i morgen og betales prompte!! altså på flyspråket "The point of no return"

Angående Kuler begynner det og bli klart. Sarel og Casper Badenhorst fra Sør Afrika har gjennomført en presisjons og penetrasjonstest på 12 forskjellige kuler for "Big Five" (Testen skal publiseres i et Sør Afrikansk jaktblad) Alle kulene er for .454 Casull og til slutt stod bare to igjen som verdige kandidater. Den ene var 378gr Caly kulen og den andre var en nyutviklet 391gr CS Game Ranger kule som er produsert av Frontier og er belagt med Elektrolytisk kopper. 

CS kulen er nummer 6 fra venstre og Caly`n nummer 10.

Fikk en mail for et par dager siden Fra Sarel hvor han fortalte at han hadde bedt Frontier sende meg en prøve lot av den nye kulen. Hvis den kommer tidsnok skal jeg torturteste den "Back to Back" med 378 Caly`n og så får vi ta en avgjørelse basert på dette. Kriterier er i rekkefølgen: Penetrasjon, Rettlinjet penetrasjon, Motstandsdyktighet mot bly avslitning og deformering.

Til slutt kommer presisjon. Tester de har utført i Ruger Super Redhawk viser at kulen er presis så presisjonen er jeg minst bekymret for. Det kan godt hende at 391gr CS kulen er svaret på alle våte drømmer en storvilt håndvåpenjeger (som ikke støper) har, men det vil tiden vise.

26.04.10

Jiha.... billetter er booket.

Det ble avreise 13 febr For Cas og meg. Hjemreise 26 febr for meg. Cas blir igjen og drar hjem sammen med Kai og Kristian den 9 mars.

Rugeren til Kai kom her om dagen.

Monterte et modifisert Aimpoint Comp ML sikte  og dro på banen. Første inntrykket var ok, Siktemontasjen var genial! Det gikk akkurat Comp ML mellom ringene og ringene så solide ut med fire torq skruer pr ring.  Avtrekket var tungt (2,2kg) og med noe slep og da mener jeg slep og ikke kryp. Fullt mulig og skyte med, men ingen grunn til og godta all den tid det er mulig og fikse.

Verre var det at selv med de moderate ladningene jeg bruker i FA`n (21gr N110 bak 378gr Blykule) så var det vanskelig og få hylsene ut av tønna.

Her må det poleres. Brosjene brukes for lenge og etterarbeidet er for dårlig. Selv om ikke  FA forteller det har jeg målt en tusendels millimeter koning av kammerene på min revolver. Dette er for og sikre at diameteren ikke blir størst inne i tønna. Skjer dette sitter hylsene fast selv med moderate ladninger og det er lett og tolke det til at trykket er for høyt. Revolveren var ellers god og skyte med og selv om rekylen var "barsk" er det til og leve med. Rødpunkt siktet sitter godt og selv om revolveren føles topptung er det helt klart at det er et godt hjelpemiddel som utjevner ulempen med at revolverens balanse blir noe forstyrret.

Nå er det bare og komme i god form og skyte mye.

Har ladet opp en bråte av Frontier`s 370gr kule til trening og i følge Denise Potgieter på Frontier er den nye CS GR (Casper Sarel game ranger) 391gr kulen klar og en testforsendelse kommer til Gardermoen på Søndag. Er veldig spent på om dette også er en varmeherdet kule (Som 380gr Frontier kulen jeg trener med) eller om den er "solid" hardt støpebly tvers i gjennom.

Skal lage noen skiver som simulerer Elefant under angrep, så vi har noe realistisk å trene på frem til avreise. Skyteavstand blir stort sett ikke over 50 meter og "killsonen" er stor så det viktigste her er ikke og trene på lange hold, men å skyte  under stress på 15-20 meter, og da på et hode som rager noen meter over bakken.

Neste på programmet nå er og søke myndighetene i Botswana om innførsels tillatelse på våpnene. Dette er mer enn nervepirrende. Håndvåpen er ikke dagligdags kost som jaktvåpen i Botswana så vi er meget spent.....

Ellers er det full fart om dagen. Våpen amnestiet har holdt mig-sveiseapparatet varmt. Det renner inn med våpen som skal plomberes.

15.11.2004

 

Dagen derpå er her..... nja det er ikke så alvorlig. En solfylt tirsdag kom 390gr BIG5 kulene fra Frontier. Kulen er ikke i produksjon ennå så det var spennende og åpne esken som var prydet med Elefanter og Bøffeler. Kulene så perfekte ut, men etter en tur på banen var ikke alt like vel lenger. Kulene samlet ikke så godt som forventet og hva som verre var, de krøp ut av hylsen og det selv ved hard krymp. Mailet konstruktørene Sarel og Casper Badenhorst samt Frontier. Casper innrømmet at det var et problem, men at det kunne fikses med "Factory crimp die" I mailen til Frontier påpekte jeg at det er "Bad for buisniss" og få en kunde med en "Buffalo up his ass " fordi tønna ble låst av en kule. Responsen kom i løpet av 10minutter!! Ny forsendelse med forbedret krymperille skulle sendes så fort de var produsert. De skulle også sende med nykonstruerte 300 og 350gr kuler.

Rugeren til Kai fungerte bra etter at kammerene ble polert. Noe annet som dukket opp under prøveskytingen med 390gr Kulene var at ved 1300fps låste tønnelåsen på Rugeren seg av og til opp. Det skapte ikke noe nevneverdig problem, men jeg må se på det.

 

17.11.2004

Fy f... etter og ha alt i boks fikk Cas.. i går info om at det nå ikke var mulig og ta med håndvåpen inn i Botswana. Ny politimester eller noe sånt hadde satt en stopper for det.

Hva gjør vi nå......? Surfet webben i går for og finne en en instans i Botswana hvor det gikk ann og sende inn en søknad. fant en "Government" side og sendte en forespørsel. Med søke ord som Botswana+ hunting+ Maun dumpet jeg plutselig bort i en privat side http://gabrimaun.tripod.com/index.html  som ble skrevet av et dame ved navn Gail. Hadde bare lest noen få sider, før jeg som "Afrikaelsker" skjønte at dette var et kupp!!!

Gail var ingen ringere en Gail Selby Wentink og for de som det nå ikke ringer en bjelle har hyllemeter med Afrika litteratur ulest. Gail er datter av den høys levende legenden Harry Selby som ga seg som profesjonell jeger i 1997 ette 53 sesonger i flere Afrikanske land, men som til slutt på 60 tallet havnet i Botswana. Hun har også selv skrevet noen "stories" i det Sør Afrikanske Manmagnum våpen/jakt tidsskriftet og som sener ble satt på trykk i den store "Hunting Botswana" boken som er utgitt av Safari Press og som med den svimlende prisen av 1500 norske kroner lå noen år hos Jaktpartner før jeg fikk et tilbud jeg ikke kunne avslå.. En av grunnene Harrys berømmelsen er at han er udødliggjort i Robert C Ruark`s bøker og spesielt "Horn of the hunter" samt at det i hans "samtid" var en del blått blod med Holland & Holland rifler som frekventerte Afrika.

Her med sin far Harry på Elefantjakt.

Etter og ha presentert meg pent og sludret litt frem og tilbake sa hun seg villig til og spørre "Pappa" (hun er nå 45 år) og også sjekke litt "downtown Maun" for og høre om det er noe som lar seg gjøre. Og der står saken... "Time will Show"

28.11.2004

Mayday, Mayday going down.....!!!

Det nærmer seg jul, men jeg må ha vært slem gutt i år for akkurat nå går det ikke min/vår vei. Det ser nå ut som om vi var på vei ned til århundres tjuvjakt!!

Phu... Info har kommet i små porsjoner, men det ser ut som om jakten vi var tilbudt var litt utenfor "normale" rammer. Overført til norsk jakt vil turen som den ser ut nå være som å jakte Elg i JUNI..... Jakten vi er tilbudt er i februar/mars og jaktsesongen i Botswana starter i April!! Det er et par men... her for det finnes noen lisenser på skadevilt og det har vi sendt forespørsel på for og sjekke ut.

Strafferammene for og tjuvjakte Elefant i Botswana er på 20 år + bot så det nytter lite med "kanskje" lovlig her.

Gerhard, vår "gamle" PH i Sør Afrika er allerede kontaktet og er klar til og ta i mot oss på de datoene vi skulle til Botswana (vi må ned dit på eksakt samme dato på grunn av ikke refunderbare billetter)

Dette er spennende med tanke på at vi ikke har jaktet på Afrikansk sommer før. Mer kryp, insekter og fukt, men det blir også grønnere. (må vel tygge malaria tabletter denne gangen da..)

Hvis det nå blir kanselering  av Botswana er det verre for de andre enn for meg. Jeg var allerede litt "avtent" ettersom vi for en stund siden fikk vite at vi ikke fikk med håndvåpen under noen omstandigheter. Verre er det for Kristian som skulle jakte med rifle i utgangspunktet.

Jeg har allerede begynt og tenke på "min" Elan som har unngått meg i de siste fire år og Sebra og Oryx og større Kudu og, og, og, og......... Så hvis Botswana går føyken... RSA here we come....!! :)

 

16.01.2005

 

Så er de på vei... det er noe helt spesielt med siste ladning av patroner som skal brukes der det ikke finnes toleranser. Der en Starline hylse ikke er god nok før den er skutt en gang for og bekrefte at den er i orden, 100 hylser tromles i nøtteskall, 100 hylser presset på nytt, 100 hylser trimmes, 100 hettelommer renset og 100 tennhetter settes akkurat til hettelommens bunn, 100 gradefjerninger utvendig og innvendig, 100 kuler veid til 378gr +-0,5grain, 100 kuler sizes til .4525 etc,,,,,

Linet opp etter vekt og utseende.

Det ble Sør Afrika... vektstangen tippet den veien til slutt. For min del var det bekreftelsen på at det ikke var mulig og få med håndvåpen som veide tyngst, men også den gnagende følelsen om at det var noe galt med Botswana pakken. Jakten i Februar ble som Elgjakt i Juni etc. Men det var tungt og slippe Elefantjakten uansett. Ikke sikkert jeg noen gang kommer over jakt til den prisen igjen, og selv om jeg måtte legge igjen FA`n hjemme stod jo den nybygde Dobbelen regulert med 510gr Frontier i kroken og verket etter action. Riktignok fikk den med seg to Elg hjem i år men Elg er Elg og Elefant... ja..

Som sagt de siste 100 patronene er ladet og står der i påvente av oppropet på Gardermoen. Ting har skjedd siden 2003. Det har definitivt blitt strengere med midlertidig våpenimport inn i  RSA. Skjemaer bør fylles ut på forhånd og det råder tvil om hvordan et håndvåpen skal se ut for og defineres som et jaktvåpen. Gerhard fikk på forespørsel (Johannesburg toll) beskjed om at et håndvåpen måtte ha optikk på seg for å defineres i kategorien jaktvåpen. Etter en del argumentasjon og henvisning til artikkelen jeg skrev for "Man Magnum" ble de enige om at det skulle sees bort fra det så lenge det kunne dokumenteres at våpenet var egnet til jakt.

I tillegg til den nå godt innkjørte 378 Caly`n er Frontier`s 390gr CSGR med i år. Den er testet i hue og ræ... og kommer i en større artikkel senere.

Fire år uten Elan...! Elan er pri 1 i år tett fulgt av Oryx og Zebra. Den +-900kg antilopen har unngått meg siden 2000 og mange mil er trasket  i hælene på en flokk lettskremte Elan okser. Oryx og Zebra  har også hatt jernsikte på seg men anledningen har ikke vært god nok. 2005 derimot lyser mot meg med nye ubrukte ark så vi får se hva status er på andre siden av februar. Nå er det bare og holde seg nær skytebanen og få av så mange skudd som mulig frem mot 13 feb. i tillegg er det bare og trene og holde formen. 10 dager walk&stalk 8-10 timer hver dag skal nok kroppen få merke. Klimaet blir også forskjellig fra tidligere turer. +15-20 om natta og ca 35 grader om dagen blir nok utmattende for nordboere med vintermåneder under stakken.

 

31.01.2005

Helvetes flyselskaper!!!!!! Verden er på vei til og gå av hengslene PGA frykt for terrorisme. De ser en terrorist i en hver person  som transporterer så mye som en negl klipper med fil på!! :(

Vi flyr med både KLM og Air France i år og de har forskjellige rutiner for forsendelse av våpen og ammunisjon. Air France vil ha antall patroner og hos KLM får det ikke tas med mer enn 1 boks ammunisjon (ok og ta med 1 boks på 100 ,men ikke 2 på 50!!)

De vil i tillegg ha vekt på ammoboksen og utvendige mål. Våpenet må også måles og veies og i tillegg til vekten på våpenet skal målene på futuralet eller esken det ligger i (inne i kofferten) oppgis. PHU... + såklart type våpen, serienummer etc...

Ellers er alt i boks (ønsker jeg og tro).

Har i forbindelse med jakten i år gjort en test av 390gr Kulen til Frontier og bestemt meg for og bruke den under jakten. Sendte testen til Vaapntidningen sammen med "Giraff storyen" og begge ble godt mottatt og skulle trykkes (Giraffen først).

Sendte testen til Frontier for å få sjekket faktaene og spurte om det var noe info de kunne tenke seg og få med og vips så var vi invitert til Fabrikken for en omvisning. siden vi kommer sent til Johannesburg på Søndag ligger vi over og kjører innom Frontier på veien til jakt området.

Har fått skutt en del, men det blir ikke helt det samme som og få en vår/sommer her hjemme. Det er kaldt og rekylopptaket blir ikke det samme med hansker på. Uten hansker blir hendene for tørre og rekylen blir ubehagelig og i tillegg blir det for lite friksjon mot grepet. Ikke noe stort problem siden jeg har sikte innstillingene fra tidligere år og basere meg på.

Ellers er vi (Cas og jeg) så klare for og dra nå at jeg våkner med nuppehud!!! Har fått Walkaboutet, løpt og løftet en del også, så formen er inne. Lett terreng og gå i, men vet av erfaring at det er hard og holde "trykket" oppe i 10 dager når det skal gås 8-10 timer om dagen, og nå i år som vi drar i Februar har vi også 35 grader ++ som også blir uvant. Får passe på og drikke mye og hoppe unna Puff Addere og Svarte Mambaer som det sikkert er mer av på den tiden av året.

Dropper digital kamera i år og tar med kun 35mm Speilrefleks og et Olympus mju 2 kamera. Tar vel med video kamera, men det blir vel som tidligere turer ikke vektlagt så mye. Nå kan det jo klart hende at det blir litt annerledes i år for Cas og jeg jakter 2-1 med Gerhard og da kan jo den som ikke jakter knipse og filme litt.

Elan, Sebra og Oryx er målet og jeg vet om en grinete Flodhest okse i en pytt der inne i bushen....!! :)

 

Cali..