Calibros goes Africa 2001.

 

Afrika 2001 !!!. Helt  i fra vi landet på Gardermoen 13 August 2000 var jeg sikker på at jeg skulle ned igjen.

Penger !!. Det koster penger. 30000.- er mye penger og med et lass med trofeer som fremdeles er til bereding i Afrika  og som ikke er betalt  er det klart at dette blir vanskelig. Det går an og komme seg nedover med mindre, men da må det "holdes igjen" på jakten og det kan bli en kjip opplevelse, tre dager igjen og ingen penger og jakte for !!

Nå er vi i April 2001 og det ser meget lyst ut. Pengene er ikke i "boks" ennå , men det har kommet inn nok til første avdrag. Det vil si nok til og betale halve dags ratene og hele flybilletten. 

En broket forsamling !!:

Vi startet som to. Hans var klar med en gang. "The Old legend" ( et kallenavn han fikk av vår 21 årige guide). Flyttet fra hus i Årdal og inn i Campingvogn i Oslo. Utgiftene skulle ned og inntekten opp !, I tillegg skal Line (Datteren til Hans) være med i år igjen. Hun var nære på og felle en Impala med Bue i fjor som 12 åring. Kanskje skjer det i 2001 ?! 

En telefon til Boro   gjorde det klart at  han var klar for en 2001 Safari og han hadde i tillegg til Raging Bull`n kjøpt seg en TC Contender i 30/30 som var klar for Afrika. Da var vi to håndvåpen jegere og en bue jeger, alle i fra 2000 turen.

 Hans serverte de to neste kandidatene. Terje Larsen, Bue jeger med mye erfaring. To ganger i Afrika og med Bue- skutt Kudu på 58" !!.

 Fredrik Hestetun, Rifle skytter og Hjortejeger. Bestemte seg for og kutte ut Landskytter stevnet 2001 og heller bruke pengene på en Afrika jakt ( lurt gjort, men koster landskytterstevnet 30000.- ???). 

Helt på tampen ble Rune Casull  med. Kjøpte min Freedomarms Casull av Rune for et par år siden og kunne ikke komme på hva han het til etternavn, derfor "Rune Casull". Rune har et Par Sør Afrika turer på baken fra før av, hovedsaklig med rifle men har også jaktet med FA`n.  Han kjøpte seg en nydelig FA med oktalt 6" løp i .454 + at han tar med seg en Blaser som jeg ikke husker kaliberet på i farta.

Altså: Tre Håndvåpen jegere, 2,5 Bue jegere og en Rifle jeger.

Jakt våpenet !!:

 Terje tar med Compund bue.

 Hans og Line tar med både Compound og Recurve bue.

Boro skal ha med seg Taurus Raging Bull`n i .454 Casull og 10" og 14" TC Contender i 30/30 Win.

Rune tar med seg sin 6" Freedomarms i .454 og en Blaser rifle (nederste er Runes)

 

Fredrik tar med en 308 Rifle.

Jeg skal ha med 7,5" FA`n i .454 (Uten kikkert) og Tc Contender i 444 Marlin.

Tirsdag 13.06.2001

Alt ser ut til og være i rute !!. I år reiser vi uten et Safari selskap i ryggen, rimeligere, ja men det blir straks mer "pes".

Fjorårets PI (guide) startet for seg selv og gjennom han har vi satt opp årets jakt. Vi flyr til Johannesburg og blir plukket opp på flyplassen av Pierre, så bærer det avsted til jakt området som ligger i den nordre provinsen nærmere bestem ved et sted som heter Marken (ca 350km fra Jhb).

Vi har fått gode priser av Pierre, dags rater på 1000 Rand (1150nok) og trofé priser som vist nedenunder.

Kudu                  R 3000.00         R = SA Rand
Eland                 R 5500.00
Waterbuck          R 4000.00
Blue wildebeest   R 3000.00
Gemsbuck          R 3500.00
Impala                R  750.00
Warthog             R 400.00
Zebra                  R 3000.00
Duiker                 R 1000.00
Steenbuck           R 1100.00
Jackal                 R   200.00
Caracal                R 1200.00
Baboon                R   150.00
Vervet monkey      R   150.00

Mediedekning !!!

Bladet Cafe (mykt manneblad) ønsket og skrive en artikkel om Jakt med pil og bue og ønsket derfor og ta del i turen. Etter og ha sjekket ut dette med bue gutta sa vi ja til det. Pierre mente dette ikke skulle være noe problem siden bue jakten stort sett foregår  fra "blinds".

 Bue jakten trenger litt oppmerksomhet om dagen siden forslaget om og tillate  bue jakt i Norge er til høring i disse dager. Vi er spente på hva det blir ut av dette !

Trening og kulevalg:

Har vært godt fokusert ang skytetreningen i år. I fjor var det mye frem og tilbake og jeg skjøt like mye med 444 Contenderen som jeg gjorde med FA`n, pluss at det var mye testing og styr både i .444 og i .454. Sånt tar tid selv om det er givende og tid er faktisk mangelvare, så derfor har det vært litt annen strategi i år. Contenderen er ikke skutt med siden Afrika i fjor og der har jeg faktisk nok skudd til et par treningsøkter og til selve turen. Den skal kun fungere som "backup" hvis noe skjer med FA`n eller at det generelt blir for drøye hold for FA`n.

 Jeg satte meg litt i tankeboksen etter fjorårets jakt. Tankespinnet kom på grunn av et par griser av normal størrelse som ikke ble gjennomskutt med gode bog treff. En med 300gr Swift A-frame i cal .44 mag og en 300gr Swift A-frame fra Taurus Raging Bull i .454. Ikke noe stort problem siden "grisene" bare gikk "normalt" før de falt om, men med tanke på årets jakt hvor jeg primært er ute etter store dyr og da helst stor Kudu eller Elan  så vil jeg ha mer og "gå på". Jeg brukte selv en 325gr Swift A-Frame i fjor og den virket upåklagelig. Kunne jo så klart  ta med meg den til medium vilt og så bruke noe annet på de store antilopene, men det er for min del og be om trøbbel. En annen ting er at hvi det skulle trenges oppfølgings skudd så vil det være store muligheter for at dyret er på vei fra meg i en eller annen vinkel og da skal det mye til at en ekspanderende kule når sitt mål.

Vel ute av tankeboksen, ble den enkleste løsningen valgt. Tung flatneset bly kule. I mangel av noen støpeblokk for tunge .454 kuler kopierte jeg fra en artikkel jeg leste i et Sør Afrikansk jaktblad. Det gikk ut på og ta en .458 Lyman 400 gr blokk og dreie den ned til ønsket kule vekt. For min del ble det en blokk som ga 378gr kuler.

(Ønsker og lese mer om kula?? klikk her)

Søndag 24.06.2001 Kl 0630

Ca 40 dager igjen !!, tiden går fort nå. Det er sommer så i tillegg til og forberede seg til Afrika er det en dullion andre ting som må gjøres.

Hadde et par flotte dager i Årdal forrige helg. Kom ned sent Fredag kveld og brukte kvelden til og mimre litt gjennom bilder og video. Rune Casull hadde med seg en video fra en tur de hadde hatt i Mosambik. En kamerat jaktet Bøffel mens Rune filmet. En sekvens der en Bøffel reiser seg litt gretten opp av gresset fem meter fra Rune fikk frem "nuppehuden"!!

Ffikk også for første gang hilst på Fredrik Hestetun som blir eneste "førstereis gutt" på årets RSA tur.

Fredrik nå kalt "Bruno" (gjett hva han skal skyte med i Afrika) og Hans hadde vært ute i forveien og satt opp en feltløype på et flott baneanlegg de har der klemt innimellom de bratte fjell. 

100 meter`n hadde motorisert inntrekk og 200 meter`n hadde elektronisk anvisning. Jeg gir meg ende over !!!. Vel er det flott, men, jeg har ikke helt sansen for at alt skal gjøres så behagelig/bedagelig som mulig. Det er sjarm i å gå forventningsfullt bort til skivene og det er ikke minst fysisk aktivitet, som for de fleste er en mangelvare om dagen.

Vi fikk noen flotte timer på banen, hvor Freedomarms revolvere, Contendere, Rugere, og diverse rifler gikk på rundgang.

Bruno, som er DFS skytter og knapt hadde hold i en pistol/revolver fikk en voldsom "dåp." Det minste kaliberet vi hadde med var 44.mag, ellers var det, Contender i 35 Rem og 45/70 og  to .454 Revolvere. Jeg hadde nesten vondt av`n der han stod og presset av snellerten på Annar`s 12" 45/70 Contender, men det gikk bra. Vi fikk  i hvert fall  forståelsen av at det snart vanket et håndvåpen der i gården også.

Etter Baneøkten gikk det tilbake til huset til Hans, der det står en Bue skutt Svarbjørn og brøler mot deg når du kommer inn i stua.

 Nå ble  buene dratt frem. Vi satte frem et skumgummi vortesvin og en springbukk. Det var tydelig at Line hadde ligget i hard trening for hun var blitt utrolig god med sin 35 Lb compound bue. "Pistolerosene" prøvde seg med varierende hell, Annar derimot begynte etter hvert og få dreisen på  compound buene.

Hans Briljerte med en Recurve bue som han skjøt trepiler med. Vi prøvde den vi også, men innså vel raskt at instinkt skyting med bue uten sikter ikke er lært på en ettermiddags økt !.

Hjort og rødvin til middag og etter det, jakt diskusjoner til langt på natt var lørdagskveldens oppskrift. Søndagen stod jeg opp tidlig og tok med meg en Compound bue ut i hagen. 120 piler senere hadde jeg begynt og få en viss peiling på hva det dreier seg om.

Media dekning del 2 !!:

Jeg leste i VG for et par dager siden at Bladet Cafè hadde måtte kaste inn håndkle pga leser svikt, så da vil jeg vel med rimelig sikkerhet si at det ikke blir med noen journalister på turen. Oss "MENN" er nok ikke klar for og lese om mannlige kles moter og pleieprodukter ennå (takk og lov for det !!!).

Skal gå i gang med min første Freedomarms jobb om noen minutter. Rune`s FA er rett og slett befengt med noen småfeil som må lukes bort og det mest alvorlige nå er at avtrekket ikke er rent og ikke er det lett nok heller så her må det brynes !

Media dekning del 3 !!:

Alexander "The journalist" ringte her om dagen og bekreftet at de skulle være med allikevel. Sånn som jeg forsto det skrev han for flere blader så det var fremdeles aktuell selv om Cafè kastet inn håndkle. 

Shit Happens !!!

Ja det gjør det og det i bøtter og spann !!. Våknet på søndag, vær varslet hadde spådd regn så jeg var klar for en økt på Løvenskjold under tak. Været viste seg derimot fra sin beste side så jeg ombestemte meg og satte kursen mot Avgrunnsdalen.

Kort fortalt: hadde ikke før satt opp skivene før det øste ned og alt ble kliss vått !, så tørket det opp og alt var bare fryd og gammen helt til........ jeg skulle skyte inn 444 Marlin Contenderen med en 1.5-4X Burris på. Tre skudd senere sto trådkorset på tvers i "røret"!!!. Dette skjedde også med den andre Burris kikkerten min, en 4X med fast forstørrelse. Først tok retikklet "kvelden" på .454`n og etter at den kom tilbake fra Burris snudde retikklet seg 10 grader i røret etter tre skudd, Hmmm??. Skal ikke dømme Burris nedenom og hjem, men jeg kommer ikke til og kjøpe meg en ny en.

Vel la fra meg Contenderen og ladet opp FA`n. KLIKK !!!, Fa..... Jeg som er så nøye når jeg lader... Spenner hanen igjen og et nytt klikk kommer. Det fatale har skjedd, tenn stemplet har knekt. 

Men bekymrer det meg, phøøø nei. Jeg bare fjerner det gamle og sliper til et nytt på min gamle ventil slipemaskin, Tangen på et bor skulle passe bra, da har jeg et tenn stempel midletidig til det nye kommer fra FA.

Vel hjemme begynner det og spøke, kan ikke finne noen logisk måte og få ut  det gamle  tenn stemplet på. Det begynner og ringe en bjelle, jeg har sett at det er en ny type bussing på nyere FA`r og jepp etter en telefonsamtale bekrefter Freedomarms at revolveren må tilbake til fabrikken for og skifte tenn stempel og da modifiseres den til "ny" type !!!. FY F.......noe så arrogant !!!, lage en revolver det ikke går an og skifte tenn stempel på uten og sende den tilbake til fabrikken !!!!. (har kun klikket med klikkpatroner i). Prøvde og få sendt revolveren i dag, men DHL og UPS har som policy at de ikke sender våpen !!(Hva faen er det de tror ??, at revolveren skal begynne og skyte seg ut av pakka ?). Ringte posten i dag, men de sier det ikke er mulig og få lov til og sende våpen til USA i hele tatt. FA avkreftet dette, med den begrunnelse at så lenge det står i toll papirene at den skal tilbake til fabrikk går det greit. Vi får se, Prøver igjen i morgen.

25.07.01 (hvordan er ståa?)

Den femte var FA`n på vei og jeg begynte og sjekke via Internett sporing hvor "pakka" var. Etter den syvende stoppet det opp og jeg ringte posten, som bare kunne fortelle at pakka var på vei men at Internett sporingen ikke var til og stole på, og riktig nok et par dager senere kom bekreftelse på at pakken var tollklarert og sendt, men det var ikke registrert så jeg kunne se det på postens sporings side. Vel så droppet jeg sporingen og begynte panisk og snekre sammen noe ammo til S&W 44 mag revolveren som jeg ikke egentlig  hadde  tenkt og ta med. Nå som det plutselig så ut som 444 Marlin Contenderen kanskje måtte trå til som hoved-våpen måtte jeg snekre sammen noe som kunne brukes som "back-up". Tok en telefon til Annar og fikk bekreftet at han hadde et brett med 310gr Lee flat nose kuler stående ferdig kalibrert i .430. Kula ser ut som en kopi av en LBT sin "wide flatnose" og, hvis den ville fungere i den korte firogførr`n (4 tommer) skulle være ypperlig som back-up. Eneste bekymring var. En: om den var presis og to: om rekylen var til og holde ut i den lette revolveren. Rekyl er vondt (som regel) og tung rekyl i et S&W grep er i hvert fall vondt.

Før jeg dro av gårde på 14 dagers ferie måtte jeg ta meg en tur ut i "dalen" for og blåse støv av 444 Contenderen og se om alt sto bra til. Ladningen var de samme som var med til Africa i fjor, dvs 50gr Vith N133 bak Hornady`s 265gr flat point kule, en kule som er spesielt beregnet for 444 Marlin. Denne ladningen går veldig godt, 30mm i gjennomsnitt på 100 meter, men den rekylerer mer en godt er. Vel ute i "Dalen" fikk jeg skutt meg inn på 100 meter og var noenlunde fornøyd. Contenderen er ok og skyte med, men det tar litt tid og venne seg til balansen og spesielt denne som er ca 14,5 tommer og har kikkerten litt lengre frem en vanlig er, men som sagt var jeg noenlunde fornøyd og skulle bare skru to klikk ned og slippe av gårde de siste tre skudd. før jeg satte kursen hjemover. 

Regnet falt plutselig i mengder og jeg måtte hastig få pakket ned alt. Regnskyllen så ut til og være kortvarig og jeg hadde lyst til og få skutt de siste tre skuddene, siden jeg hadde justert kikkerten. bare to knepp, men, men.

Det klarnet opp sånn noenlunde og jeg hev meg ned på benken og skjøv en "sigar" inn i kammeret. La trådkorset i senter og skviset av, BOOOM. Det lynte for øynene og det tok et sekund før det gikk opp for meg hva som hadde skjedd. Våte hender og vått pachmayr grep går ikke godt sammen!!!!. Det dryppet jevnt fra et kutt i pannen der fremre objektivring på Leupold kikkerten hadde truffet meg i pannen og det med betydelig kraft!. Det er små marginer med pistoler i riflekaliber og dette er andre gang jeg er blitt minnet på det av denne Contenderen!.

LYST TIL OG SE ??

Vel, den gule T-shirt`n ble tullet rundt hode og jeg fikk skutt de siste skudd og gjett ??. Den gikk rett på på 100m!.

Hjemme igjen var det bare om pelle av Pachmayr skjeftene og prøve de andre jeg hadde. Det ser ut som om Contender`s eget "Rynite" skjefte med gummidemping gled minst når det var vått, så jeg får ta meg en tur til uka og skyte inn på nytt.

Sjekket med posten her om dagen. Forsendelsen med FA`n hadde kommet i retur fra "Air ekspress" av "ukjente årsaker" Hva nå fa.... det betyr. De hadde umiddelbart sendt den med det vanlige amerikanske postvesenet og i går fikk jeg høre fra Stephanie på FA at den var mottatt, reparert og sendt tilbake. Responsen hos FA har vært enestående. Jeg vet de har mye og gjøre, de er seks mnd etter med bestilte våpen, så at de bare hadde en dag "turnaround" på min FA, betyr "God service". Da er det vel håp om og få den før avreise!!!!!!!.

ÅTTE DAGER TIL AVREISE !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fortsettelse følger snart