Pistoleros Goes Africa

Starring:

                                            Line Rudrudjordet.

                                             Hans Rudrudjordet.

                                         Rune Borolien.

                                         Gunnar Nyhus.

                                          Annar Sønsteby.

                                         Jan Tore Hilstad.

 

4 August. i dag er jeg klar for avreise, vel det var jeg jo for tre uker siden også. koffurten og jeg var klare men datoen var   feil, men i dag viser kalenderen rett dato. Skal jobbe full dag i dag for flyet går ikke før 1715, men det spørs om jeg får gjort noe fornuftig.

Lite og gjøre på jobben, drar opp og henter Annar og så bærer det avsted til Gardermoen, skal møte Line,Hans, Gunnar og Rune på flyplassen. Innsjekking av våpnene går greit bortsett fra at vi må fly litt frem og tilbake pga en  "firearms tag" som skal festes på koffurten fordi vi skal via Heathrow. Jeg treffer Rune Borolien (nå døpt ”Boro” pga den Afrikanske klangen) for første gang. Han er førstegangs jeger (med jegerkurs) og skal debutere i Afrika med håndvåpen !!. Gunnar er raskt ute med og forklare at Boro er en meget habil pistolskytter så ”no problems”

Vel sjekker inn, shopper  litt på taxfree`n, og tar oss en øl i baren før vi ser "boarding" blinke på tavla. Flyturen går som flyturer flest, spise, sove, spise, sove. Flymat er godt !, vel egentlig er den vel ikke det,  men den blir allikevel høydepunktet under flyturen. Vi prøver og diskutere litt frem og tilbake angående jakta der nede, Men fordi ingen av oss har vært der før blir det bare spekulasjoner, så vi dropper det og sover videre.

Mellomlandingen på Heathrow går helt uten hendelser av noe slag, bagasjen er sjekket gjennom fra Gardermoen til  Johannesburg så Boro (Rune Borolien) sjekker bare at det er 11 kolli lastet over på South African maskinen og så er det bare og kaste seg over et par halv litere i vente på ”boarding” til Johannesburg.

Turen med ”South African” tar ca 10 timer og vi lander i Johannesburg i 9 tiden. Spente på om all bagasjen er med står vi ved ”båndet” og følger med. All bagasjen pluss våpenkofferten til Annar kommer , men så er det stopp. Jeg går bort til bagasje desken for og spørre hvor resten er blitt av, da ser jeg resten av våpnene og buen til Hans og Line stå borti kroken !.

Firearms tag`n på kofferten til Annar har falt av så da ble den blir den sendt som vanlig bagasje, viktig er den merkingen !. Vel ute i ankomst hallen blir vi møtt av, av  ingen!!. Vi flyr litt rundt og sjekker alle som står og venter med skilt i hånden men til ingen nytte. Vi går tilbake til resten av reisefølget og der står Schalke og venter,. (Schalk er den ene av to eiere i Mkolo G&A, den andre er Pieter).

Et par portører (bagasjebærere) tropper opp og tar tak i koffertene våre. Vi skuler  nok litt mistenkelig på dem for den ene tar fram et kort som viser at han er den han utgir seg for. Fremme ved bilen er vår barnslige redsel for og bli robbet gjort til skamme og vi klemmer til med litt driks. Schalk gir også litt så jeg spør hva som er vanlig og gi ?, ”et par rand til hver” er svaret.  Opps ! da jeg forteller at vi akkurat hadde gitt ca 200 ler han godt. Vel med førstereis tabben ute av veien var vi klar to ”hit the road heading Mkolo”.

Jeg har fått det for meg at bilturen skal ta noe sånt som to timer. Feil, feil, feil !!,  fem timer er nærmere sannheten, men tiden flyr ettersom det er mye nytt og se og Schalk har en kjølebag full av boksøl. Noen timer nærmere Bush`n begynner det og dukke opp forskjellig vilt, Bavianer, Sjiraffer, Vortesvin, ja til og med en Kudu flokk ser vi langs veien. Ca kl 1700 Ruller vi inn i campen. I campen blir vi møtt av Pierre som er den PH (Profesjonell jeger, går vist nok en skole med avsluttende eksamen) som vi skal forholde oss til. En meget hyggelig tjueenåring med et hånd trykk som får bena i høyre hånden til og bytte plass !. En PH med bedre kunnskaper på bedømme Afrikanske gevir en aldersbestemme en nordboer. Han tar Annar for og være omkring 19år!!, vel ser han ung ut men han har passert tretti for et par år siden.

   

Campen består av  et murstenshus (kontor ,kjøkken, oppholdsrom) med stråtak, et lite svømmebasseng og en flott ute plass med overbygg hvor vi har tilgang til kjøleskap med mineralvann, øl etc. Her er det også en ute grill som det senere i uka skal lages de deiligste retter på. Fra ute plassen går det en hengebro over til to telt, dvs telthus med dusj, toalett, vask og to dobbelt senger. For en Lavvo jeger er jo dette pur luksus !!.

Line og hans innlosjerer seg i hovedhuset mens Annar og jeg og Gunnar og Boro får hvert sitt ”telt”.

Etter å ha pakket ut utstyr og våpen blir det testskyting av alle våpen i lyset fra en pickup. Vi vil ikke start morgendagen med skyting fordi et par poster er ganske nære leieren. Vi dumper ned på ute plassen og lesker strupen før marinert kylling blir servert til middag . Schalk beklaget litt at det ”bare” blir Kylling ,  men jeg skal love at med alt tilbehøret smaker kyllingen helt fortreffelig. Etter middag er det bare og slappe av på ute plassen og planlegge neste dags jakt.

Vi har på forhånd bestemt oss for og starte litt forsiktig, så vi avtaler at vi skal postere fra samme ”Blinds” som bue jegerne bruker, da skulle avstandene bli moderate og det vil bli gode muligheter for og få ”ro” i skuddet.

 Stuper i seng i ti tiden for ”Wake up time” er satt til 0530 og vi har over tyve timers reise bak oss. Kan ikke huske at øret traff puta før jeg er ”borte”.

Den første dagen.

0530 pling !. jeg hører Pierre komme for og vekke oss, men jeg har allerede vært våken i 15 minutter. Det er kaldt som bare f…….,. Jeg hadde fått forvarsler om lave morgen temperaturer så jeg burde være forberedt men brrrrr….

Spretter opp på gulvet og skal til og skremme livskiten ut av l  Annar (etter et hundretalls overnattinger har jeg fått teken på og vekke ”dette århundrenes  syv sover”). Men han står allerede  skjelvende ved koffurten og leter etter stillongs og tykk genser. Spenner på beltet og lar ”Casullen” gli på plass, så på med et patronbelte med fem blanke 444 patroner. Henger Contenderen over skulderen og går over til uthuset hvor frokost serveres. Alle er vel nedlesset i våpen i dag noen våpen med optikk og noen uten, ingen vet hva som venter så alle har tatt med seg ”rubb og rake” for og være sikker. Bare Hans og Line stiller med et våpen hver, Hans en 70lbs compound bue og line en bue på 30lbs. Line med sine 12 år er god til og skyte, men har ikke vært med på jakt før så hun skal video filme for Hans de første dagene. Hvis hun så føler for det skal hun jakte mot slutten.

Pierre og Schalk serverer frokost, vel, det er hardt og kalle det frokost. Yoghurt og to forskjellige kornblandinger, blir raskt omdøpt til ”grus” og ”singel”, men det glir ned og jaktiveren sliter så i kroppen at jeg lett kunne droppet hele frokosten og hivd meg på bilen.

I forhold til Norsk morgen jakt syntes jeg vi allerede er lovlig sent ute, klokka er litt over 0600 før vi sitter på bilen og det er allerede lyst.

Demringen kom meget raskt.  0545 var det svarte natta og 0600 er det godt skytelys !!. Vi kjører ut i terrenget (25000 mål) og en etter en droppes  "gutta" av ved forskjellige ”blinds” (primitive stiger/tårn inntill store trær) og så er det min tur. Jeg har fått en post inne i tetta, de andre postene jeg så var ganske åpne og ved vannhull, men min ligger inne i kratt skauen !. Holdet til der hvor dyrene kommer ut er kort, 50m på det lengste, mest sannsynlig at skuddsjansene vill komme på under 30m. Jeg legger bort Contenderen. Med 14.5” løpet må jeg jo nesten dytte bort dyra med løpet før jeg skyter.

Jeg rigger opp videoen og gjør meg klar. Sitter musestille et par timer før det begynner og skje noe !. Et stort hjortelignende dyr nærmer seg fra min høyre side, jeg starter videoen og klemmer om grepet på ”casullen”. Ikke noe gevir og se så jeg slapper litt av. I følge ”pocket guide to Southern African mammals” sitter jeg og ser på en waterbuck geit. 50m bak kan jeg se at det kommer enda et dyr og jepp, det er sjefen som slentrer innom. Vannbukk hannen begynner å beite bare 20m unna og jeg er i et dilemma. Jeg hadde ikke planer om og skyte vannbukk, men der han står med sine 250-270 kg er han et stort trofé for en som før kun har jaktet rådyr.

Jeg heller bøtter med isvann i årene og senker ”casullen”, 4500 (ca 6000nok) rand på først morgen økt er drøyt. Jeg har mange dager og ta av,  så bestemmer meg for og vente og se om det kommer noe mer passende.

Litt senere kommer en Impala kalv og enda senere en Cape Hare som begge får gå i fred. Jeg hører bilen komme og er spent på og høre hva de andre har opplevd på første økt.

Alle har sett dyr men ingen har skutt noe. Vi går igjennom hva vi har sett og stuper i lunsjen. Litt rart og innta lunsj  med en .454 på hofta men pytt, pytt.  Schalk har disket opp med Eggerøre og grillede Impala spidd som skylles ned med iskald boksøl. Ettermiddags økten starter 1400 så det er bare og sale på og hoppe på bilen. Alle prøver de samme postene som på tidligøkten.

Jeg rigger Videoen og sitter musestille. Etter to timer kan jeg se Impalaer svirre nervøst rundt på 150 meters avstand, jeg har vind i ryggen og kan godt tenke meg at Hilstad odør slår ned der borte, jeg ser de trekker vekk og så er alt stille igjen. Plutselig helt lydløst kommer en Impala geit inn og begynner og beite, jeg lirker en finger ned på REC knappen og ”showet” er i gang. Det strømmer stadig inn flere dyr, men av og til eksploderer flokken og farer ut i bush`n for så og komme sakte inn igjen. Nervene har ikke godt av at det drar ut i langdrag, nå må det snart komme en bukk !. Jeg begynner og bli bekymret for videoen også den har stått på i 25min og det var bare kvart kassett igjen, men nå er det for seint og gjøre noe med. Hvor blir det av den helvetes bukken !!. Plutselig skvetter Impalaflokken til og inn på arenaen kommer en Kudu kalv, så kommer mor. Nå går det virkelig på overtid både for video og sol nedgangen. Nå venter jeg på at de store gutta skal komme frem, et sted inne blant tusen kjerr står en Impala bukk og en Kudu okse og venter på og komme til.

 Jeg ser den !!, inne i tetta ser jeg en staselig Impala bukk som nærmer seg i slooooow, slow motion. Ti sekunder nå så kommer`n ut på 35 meter, jeg løfter ”casullen” som om den skulle vært laget av rispapir og ser over jern siktene at jeg fremdeles har god nok skytelys. Klikk det var som bare F………, Video kassetten er tom i dette sekund, Impalaen tar de siste to skritt ut fra krattet og ”casullen” bjeffer. Jeg husker det siste millisekundet før hanen falt og vet at jeg ikke trenger og spenne hanen på nytt, Impalaen går ikke en millimeter etter at Swift A-frame kulen har passert begge boger. Det bruser i årene, det første viltet er felt og det etter læreboka, jeg er stolt som en hane. River frem kameraet og rekker akkurat et par snapshots før sola er borte.  

Jeg har hørt skudd og er spent under hente runden. Annar har sett liten Steenbok men ikke noe av det han hadde tenkt og jakte på. Boro derimot har skutt et kjempe vortesvin som dessverre ikke ville legge seg ned og dø. Det er for sent og søke etter svinet. Boro som er førstegangs jeger er sikker i sin sak, det var et godt skudd med 454 bull`n. Pierre bekrefter at vi går etter den i morgen tidlig ved første skytelys. Gunnar har ikke skutt noe men har sett litt av hvert.

Stemningen er høy under middagen som er utsøkt og i tillegg serveres en god rødvin. Ecstasy er ut ! jakt er inn. Jeg lever på impalaen gjennom middagen og ut i første Cognac, men så kommer Ole lukkeøye og haler meg i seng.  

 

Dag 2